Nobelova fundacija Rusiji, Belorusiji in Iranu zaprla vrata

Foto: AFP

Nobelova fundacija je po kritikah preklicala povabilo ruskemu in beloruskemu veleposlaniku na banket ob podelitvi Nobelovih nagrad v Stockholmu 10. decembra. Prav tako ni vabljen iranski veleposlanik zaradi nasilnega zatiranja protestov v Iranu.

Leta 2022 se je Nobelova fundacija, ki na dogodku vsako leto podeli Nobelove nagrade, odločila, da ruskega in beloruskega veleposlanika na prireditev zaradi ruske invazije na Ukrajino ne povabi. V četrtek pa so iz fundacije sporočili, da bodo kot v vseh letih poprej na prireditev povabili veleposlanike vseh držav, ki so zastopane na Švedskem.

To je sprožilo ogorčen odziv več uglednih švedskih politikov, vključno z voditelji nekaterih strank. Oglasil se je celo švedski kralj. Odločitev fundacije so obsodili in sporočili, da bodo zaradi povabila veleposlaniku Rusije bojkotirali sprejem. “Pomembno in prav je, da z vrednotami in sporočilom, za katerim stoji Nobelova nagrada, naslovimo najširšo javnost,” so danes sporočili iz fundacije in dodali, da so kritike popolnoma zasenčile njihov namen. “Odločili smo se, da v zvezi z vabili na prireditev naredimo podobno kot lani. Na prireditev tako niso vabljeni veleposlaniki Rusije, Belorusije in Irana,” so zapisali v sporočilu za javnost. Iranski veleposlanik na prireditev ni vabljen zaradi nasilnega zatiranja protestov v Iranu.

Zmaga humanizma
Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko je v petek na družbenem omrežju Facebook zapisal, da bi morala fundacija podpreti prizadevanja za sankcioniranje Rusije in Belorusije. “Če bi sam vabil na podelitev, tega nikakor ne bi storil. Razumem, da je povabilo prizadelo mnogo ljudi, tako na Švedskem kot tudi v Ukrajini,” je za AFP zapisal v sporočilu. Ob preklicu povabila se je Nikolenko znova oglasil na Facebooku in dejanje označil za “zmago humanizma” ter dodal, da se zahvaljuje vsem, ki so zahtevali preklic povabila, poroča AFP. “Prepričani smo, da bi morali glede povabila ruskemu in beloruskemu veleposlaniku podobno ravnati v Oslu,” je še zapisal.

V Stockholmu decembra vsako leto podelijo Nobelove nagrade za medicino, fiziko, kemijo, literaturo in ekonomijo, medtem ko Nobelovo nagrado za mir podelijo v Oslu, navaja STA. Vabilo na podelitev Nobelove nagrade za mir, ki jo v Oslu podeljuje Norveški Nobelov inštitut, bodo tako kot lani prejeli vsi veleposlaniki, poroča AFP.

Sara Kovač