Golob iznašel še revolucionarno zdravilo za astmo; stroka začudena

Datum:

Predsednik vlade pred širnim svetom pravi, da je pozdravil astmo, ker ne je mesa, in da mu zdravniki ne verjamejo. Zdravniki mu verjamemo, da ima remisijo. Žal pa zaradi tega ni prav nič poseben, kljub temu da je prepričan, da je.” Tako je premierju Golobu in ministru za zdravje, ki se je pohvalil, da je astmo pozdravil z vegansko prehrano, odgovoril zdravnik Igor Muževič.

                   

Povsem mimo oči javnosti je, zaradi invalidnih medijev, šla izjava slovenskega premierja Roberta Goloba, ki je pred širno publiko in nekaterimi tujimi gosti Blejskega strateškega foruma izjavil, da ima veganstvo tako zdravilne učinke, da je z njegovo pomočjo celo pozdravil astmo.

Stroka je ob tej novici, ki se je pojavila po zaslugi socialnih omrežij, zastrigla z ušesi. Česa takega namreč ni mogoče znanstveno potrditi, zato je izjava Goloba, ki je še toliko bolj bizarna, ker začasno opravlja funkcijo zdravstvenega ministra, označena za šarlatansko. Kot trdi dr. Igor Muževič, ima Golob lahko zgolj remisijo oziroma začasno izboljšanje zdravstvenega stanja, kar pa ni mogoče šteti za ozdravitev, niti za posledico neuživanja živalske prehrane. Astme namreč ni mogoče ozdraviti, jo je pa mogoče z ustrezno terapijo dobro nadzorovati. Vzroki za remisijo so različni, tudi psihološki.

Golobova izjava je presenetila tudi ostale delavce v zdravstvu. Kot trdijo, je zdravljenje astme kompleksnejši proces kot pavšalno opletanje z nasveti o veganski prehrani.

Sol in slana voda proti covidu
To pa ni prvič, da je Golob požel pozornost z “medicinskimi” nasveti. Spomnimo, da je takoj po njegovi izvolitvi, ko je število okužb s covidom pričelo naraščati, dobesedno šokiral stroko z enostavnim receptom: S soljo in slano vodo. “Vsi gremo lahko na morje in se tam pozdravimo, se ne šalim,” je dodal povsem resno.

Kot zdravnik sem zgrožen, da to izjavi predsednik vlade,” je v odzivu kritično zatrdil specializant infektologije Federico V. Potočnik. Z naravnim zdravljenjem po vzoru Goloba se tudi ni strinjal epidemiolog in vodja takratne posvetovalne skupine za covid-19 na NIJZ Mario Fafangel, ki je navedel ukrepe, ki v resnici pomagajo pri boju z virusom. Tudi infektologinja Bojana Beović je pojasnila, da je za obrambo pred boleznijo pomembna normalna koncentracija D, “niso pa to zdravila, ki bi nekoga, ki je že zbolel, pozdravila, kot recimo zdravila, ki delujejo direktno na virus,” je bila jasna.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...