fbpx

Norveška na nogah: Migranti ne plačujejo davkov in ne delajo, vsak Norvežan pa bo zanje plačal tisoč evrov!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Migrantov je na Norveškem vedno več, večina jih živi od socialne pomoči. Prejemajo veliko več kot ostali, plačevati pa jim ni treba niti predpisanih davkov, ki jih plačujejo drugi državljani. Nove raziskave so nedavno pokazale, da bo vsak Norvežan čez nekaj let migrantom moral nameniti več kot tisoč evrov letno.

Priseljevanje na Norveško bo tamkajšnje prebivalce od leta 2025 vsako leto na osebo stalo več kot tisoč evrov. Vsak državljan bo tako prek davkov in prispevkov letno prispeval okrog 1000 evrov, ugotavlja nova norveška študija.

Glavni razlog je v tem, da bo konec tega stoletja prebivalstvo kar dvakrat večje kot bi bilo brez migrantov, poroča največji norveški medij NRK“Zdajšnja populacija, izoblikovana s priseljevanjem, ki se je na grobo začelo leta 2016, bo leta 2100 prištela še 4,1 milijona ljudi,” pravi raziskovalec Erling Holmøy. Po podatkih norveške statistike naj bi večina priseljencev prišla iz držav Afrike in Azije, večina izmed njih pa si še ni našla nobene službe.

Zgodilo se bo ravno to, da bodo migranti še bolj prevladovali, plačevali bodo pa znatno manj davkov, ob tem pa bodo dobili mnogo večjo socialno podporo,” pravi Holmøy, ki ocenjuje, da bodo dodatni stroški, ki jih bodo namenili za migrante, vsakega davkoplačevalca stali okrog 1000 evrov letno.

Norvežani za lagodno življenje migrantov ne želijo plačevati
Norveška je dokaj majhna država, s približno 5 milijoni prebivalcev, prav tako je država visokih cen. Tamkajšnje življenje je drago, stroški pa redno praznijo denarnice večine prebivalcev. Zato je nenavadno, da večina v parlamentu še vedno glasuje proti vladnemu nasvetu o zmanjševanju števila migrantov. Vlada nanje opozarja že leta, zdaj pa so postali draga vsakdanjost, tako gospodarska kot kulturna. “Menim, si naši ljudje želijo, da tudi tisti, ki pridejo k nam, nekaj prispevajo in plačujejo davke. Ne moremo biti tako prijazni in reči ‘da’ ljudem, ker moramo biti človeški. Ne, pravzaprav moramo razmisliti o velikosti davkov in o pravicah, ki jih podarjamo,” je dejala predsednica vlade Erna Solberg.

Erna Solberg (Foto: epa)

A. L.