Nov ruski zločin: več kot 20 mrtvih v napadu na Herson

Ubiti ljudje iz supermarketa v Hersonu. (Foto: socialna omrežja)

V ruskem obstreljevanju južne ukrajinske regije Herson je bilo danes ubitih 21 ljudi, okoli 48 pa ranjenih, so sporočili iz Kijeva. 

V današnjem napadu na Herson so ruske rakete zadele železniško postajo, bencinsko črpalko, stanovanjsko hišo, trgovino in trgovski center. Posnetki pričajo o naravnost grozovitih posledicah. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad najostreje obsodil.

Oblasti so v mestu odredile policijsko uro, ki naj bi trajala 58 ur. V veljavo bo stopila v petek ob 19. uri in bo predvidoma trajala do ponedeljka do 5. ure po srednjeevropskem času. “V teh 58 urah bo prepovedano gibanje po ulicah mesta. Mesto bo zaprto tudi za vstop in izstop,” je na Telegramu zapisal vodja regionalne vojaške uprave v Hersonu Oleksandr Prokudin in prebivalcem svetoval, naj se založijo s hrano in zdravili.

Image

Ob tem je dejal, da se lahko prebivalci odpravijo na krajše sprehode v bližini svojih domov ali obiščejo trgovine, vendar morajo imeti s seboj osebne dokumente. “Takšne začasne omejitve so potrebne, da lahko uslužbenci organov pregona opravljajo svoje delo in vas ne spravijo v nevarnost,” je še dodal.

Image

Do napovedi policijske ure prihaja tudi v luči večmesečnih priprav Ukrajine na protiofenzivo, namenjeno ponovnemu prevzemu nadzora nad ozemljem, ki so ga na vzhodu in jugu države zavzele ruske sile, poroča STA. Ukrajinske oblasti so se namreč v preteklosti pogosto posluževale tovrstnih omejitev gibanja civilistov, da bi si olajšale premike vojakov in orožja.

Sara Kovač