Nova nizkotna taktika Lukašenkovega hibridnega vojskovanja: Uvaja državni praznik na dan napada Sovjetske zveze na Poljsko!

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. (Foto: epa)

Hibridna vojna beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka proti Poljski se nadaljuje. Potem ko je izvedel “napad” na svojo zahodno sosedo in Pribaltske države s pomočjo ilegalnih migrantov iz Iraka in Afganistana, tokrat uvaja nov državni praznik na dan napada Sovjetske zveze na Poljsko. Obenem gre za širši proces restalinizacije beloruske družbe in zbliževanja z Rusijo. 

Novi praznik bodo v Belorusiji prvič praznovali 17. septembra 2021. Na Poljskem so potezo beloruskega političnega vrha že razumeli kot znak sovražnosti do poljskega naroda. Obletnico napada Sovjetske zveze na Poljsko bodo v Minsku sicer obeležili kot dan narodne enotnosti. Poseben dekret (uradno listino) o ustanovitvi novega državnega praznika je v ponedeljek podpisal sam beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Ob tem je poudaril, da je njegova odločitev oprta na “zgodovinsko pravičnost”, poroča Polonia Christiana.

Na Poljskem ob tem poudarjajo, da Lukašenkova poteza ni slučajna, saj že dlje časa kaže sovražno nastrojenost do svoje zahodne sosede, zlasti na področju simbolike. Obenem gre za jasen signal, namenjen tako Poljakom kot tudi Belorusom in Rusiji. Predvsem gre za znak sovražnosti do Poljakov, ki hkrati kaže na obsežnejši proces obnavljanja (restalinizacije) zgodovinskega spomina. Gre za boj, ki sega na področje domoljubne in zgodovinske simbolike.

Poljska obmejna straža je letos že prestregla na stotine ilegalcev (Afganistancev in Iračanov), ki jih v državo spušča režim Aleksandra Lukašenka v Belorusiji. Povečan pritok je posledica zaprtosti meje med Litvo in Belorusijo, v samem bistvu pa gre za obliko hibridnega vojskovanja po nedavni uvedbi sankcij proti beloruskemu režimu. (Foto: Twitter)

A to še ni vse. Ob začetku novega šolskega leta je bilo v tamkajšnjih izobraževalnih ustanovah mogoče čutiti močno protipoljsko vzdušje, kar je prav tako del propagandnega kolesja. Podoben nastroj pa je mogoče čutiti tudi v provladnem dnevnem časopisju, kar je hkrati metoda zastraševanja. Lukašenko skuša družbi vcepiti občutek, da je Belorusija oblegana trdnjava, s prstom pa kaže na zahodnega sovražnika, zlasti na Poljsko. Poleg tega na takšen način upravičuje integracijo s svojo veliko vzhodno sosedo – Rusijo.

Domen Mezeg