Nova predsednica Evropske komisije je Ursula von der Leyen iz vrst Evropske ljudske stranke!

Ursula von der Leyen (Foto: epa)

Nova predsednica Evropske komisije je postala nekdanja nemška obrambna ministrica von der Leynova, ki je prva ženska na tem položaju. Prihaja iz vrst Evropske ljudske stranke, a kot je opozorila slovenska evropska poslanka Romana Tomc, je v svojem govoru nagovarjala predvsem levi del Evropskega parlamenta, pri čemer se je nevarno približala meji svoje politične skupine ali pa jo je na nekaterih točkah celo prekoračila.

Nova predsednica Evropske komisije je Ursula von der Leyen, nekdanja nemška obrambna ministrica, ki pripada Evropski ljudski stranki in je prva ženska v zgodovini na tem položaju. Po poklicu je zdravnica, v zasebnem življenju pa je mati sedmih otrok. V Evropskem parlamentu jo je podprlo 383 poslancev, proti pa je glasovalo 327 evropskih poslancev. Pri tem se jih je 22 vzdržalo. Von der Leynova se je v zadnjih dneh predstavila vsem političnim skupinam in se posvetovala z njimi, danes pa je evropske poslance skušala prepričati še v dopoldanski razpravi, v kateri je predstavila usmeritve svojega petletnega mandata. Kot poroča STA, je v govoru med drugim obljubila odločnejše ukrepe v boju proti podnebnim spremembam, večjo socialno pravičnost, pošteno obdavčitev multinacionalk ter ukrepe za otroke in mlade.

Za osvojitev mesta predsednice Evropske komisije je von der Leynova sprejela veliko kompromisov
Konkretno se je glede njenih zavez opredelila evropska poslanka iz Slovenije Romana Tomc, ki je kot zelo dobro opredelila politiko von der Leynove s področja zaposlovanja in socialnih zadev, obetavni se ji zdijo njeni pogledi na vladavino prava, ki bo veljala pod enakimi kriteriji za vse, prav tako pa je kot ambiciozno označila njeno politiko do okolja. Opozorila je, da nas utegnejo drago stati novi evropski skladi, prav tako pa je sporočila na dvorezne učinke predlaganih sprememb na davčnem področju. Ob tem je izrazila tudi dvom v politiko glede migracij: “Vidi se, da von der Leynova nagovarja predvsem levi del Evropskega parlamenta. Všečne obljube, s katerimi se je na nekaterih področjih nevarno približala meji sprejemljivega za Evropsko ljudsko stranko ali jo celo prekoračila. Počakajmo, kakšni konkretni predlogi sledijo.”

Iz Slovenije so prvo žensko predsednico Evropske komisije podprli vsi, razen socialistov
Podporo von der Leynovi so še pred glasovanjem poleg Tomčeve napovedali evropski poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke Milan Zver, Franc Bogovič in Ljudmila Novak. Glede na svoje napovedi sta jo prav tako podprla evropska poslanca iz vrst Liste Marjana Šarca, ki je v Evropskem parlamentu del skupine Renew Europe (prej ALDE) Irena Joveva in Klemen Grošelj. Prve ženske predsednice Evropske komisije pa po pričakovanjih nista podprla zloglasna levičarska evroposlanka Tanja Fajon in radikalni Milan Brglez, ki prihajata iz vrst evropskih socialistov.

Foto: epa

Glede von der Leynove na družbenih omrežjih mešani odzivi
Glede von der Leynove so bili odzivi in občutki slovenskih uporabnikov družbenega omrežja Twitter mešani. Nekateri so izrazili zadovoljstvo, da bo Evropski komisiji predsedovala kandidatka iz vrst Evropske ljudske stranke, po drugi strani pa so ji mnogi očitali, da je za podporo poslancev konkurenčnih političnih skupin sprejela preveč kompromisov.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1151179595661611013

Rok Krajnc

 • Imperial Commando

  Reichsführerin SS Tanja Fajon je bila proti, to pove, da je gospa v redu kandidatka. :)

  • joza joza13

   …dobro sklepaš…

  • Igor Kavalar

   Če pogledamo realno, je bila Tanja Fajon navijačica Timmermansa, ki je pogorel, ker socialisti pač niso zmagali in je to pravilno, da luzerji na volitvah ne vodijo Evrope, kot je to v navadi v Sloveniji.

   Je pa poleg gnilih jajc tipa Timmermans, Webra (soavtorja Marakeškega sporazuma) iz zmagovalne EPP in ostalih kandidatov, še vedno bolj legitimna opcija iz vidika demokracije in izbire ljudi kot pa Ursula von der Leyen.

   Zakaj?

   Kot je meni znano, Ursula ni sodelovala na evropskih volitvah kot kandidatka in ni dobila niti 1 glasu volilca. Sodelovala je na nemških volitvah za Bundestag in je bila članica nemške vlade, torej zakaj bi torej potem ona vodila EU?

   Kot demokrat bi pričakoval, da bi izvoljeni evroposlanci izbrali kandidata izmed svojih vrst, ki bi zasedal ključne pozicije (kot se to počne npr. na državnih volitvah).

   Ljudje ne hodimo na volitve zato, da damo glas kandidatom, potem pa na ključne položaje pridejo ljudje, ki niso sodelovali na volitvah.

   Zakaj se o ključnih položajih EU odločajo odhajajoči predsednik Tusk, ki je obrambno ministrico Nemčije predlagal, seveda kmalu po pogovoru Makrona in Merklove, ki sta to idejo ostalim plazilcem 27 držav članic tudi uspešno zacementirala v možgane, da so jo podprli?

   • RATATA

    Kaj počnejo z nami?!?!?! Fuj!!!

 • Skrajno Desni

  Jebeš to EU sranje, samo še več te muslimanske golazni bo navlekla v naš prostor.

  • Montana

   Pravijo, da je ta gospa že gostila sirskega pribežnika. Mojega zaupanja nima!

  • RATATA

   To je bistven namen in ta bo prava za izvedbo postopkov za dosego!

 • tasilo

  (X) Nova predsednica Evropske komisije je Ursula von der Leyen iz vrst Evropske ljudske stranke !

  Rok Krajnc …, diletant ti pisunski, pa zakaj zlomka spet tlačiš klicaj na konec najbolj navadnega naslova? Temu se reče verbalni priapizem. Noben, ampak prav noben drug medij ne počne tega.

  Biščak, res, ukreni že kaj glede teh vzhičenih klicajev v naslovih. Tole postaja že neznosno ….

  LP.
  Hanibal Lector

  • Stric iz ozadja

   Biscka so obglavili. Poglej spodaj desno.

   • tretjerazredni

    Hojs je izvedel uredniški udar.

 • Očitno bo številka 13 (13.predsednik/ca EU komisije) dobila na veljavi … :-)))

 • Van Der Waals

  ŠE ENA LEVIČARSKA KUZLA V NAPAČNI STRANKI!

 • marker

  Fajonova ni dala glas Ursuli von der Leyen.
  Ursula von der Leyen ne bo podprla Fajonovo za komisarko.

  • joza joza13

   Kdo/kaj je Fajonova?

 • tretjerazredni

  Njen program mi je všeč, da je po 80 letih, na čelu EU spet memška vojska, pa niti ne.
  Tudi Wermacht se je zavzemal za socialno pravičnost, močnejši so ubili, pojedli in posilili šibkejše.

 • tretjerazredni

  Zadnjega twita Tomašičeve, na koncu članka ne razumem, zgleda je napisan v mongolščini in bi rabil podnapise.

 • Sodoma in Gomora

  “Zloglasna levičarska evroposlanka Tanja Fajon in radikalni Milan Brglez?????”

  Pič** vam materina desničarska klerikalna. Pokvarjeni ste do amena. Temu novinarju, ki to piše, je potrebno gobec razbit…voluhar pofu***** !!!

  • joza joza13

   a minute ago edited

   “Brigadir Tone Krkovič zmagal v pravdi zoper razvpitega Antona Peinkiherja”…

   Hohoho, kako si foglof tunek? A te tepe tvoj smrdljivi gobec?

   • Sodoma in Gomora

    To je laž. Krković ni zmagal !!!

    • joza joza13

     Cena tvojih laži pa je …7.250 evrov z zakonitimi zamudnimi obrestmi od julija 2016 dalje + 5755 pravdnih stroškov hehehe.

     • Sodoma in Gomora

      Nič ne bom plačal. NIČ !!!

     • joza joza13

      Ja kaj pa?
      Boš odsedel?
      Ej, Haložani so svoje dolgove vedno pošteno poravnali.
      Nisi več Haložan? Si Prlek postal?

     • Sodoma in Gomora

      Plačal ne bom ker nisem kriv !!!

     • joza joza13

      Nisi kriv? A si bil v času blatenja Krkoviča zmanjšano prišteven?
      Si še vedno ???

     • šrauf

      V Clevelandu so ga brcnili v rit, potem se je SDV-eju udinjal v SLO in cinkaril Demos. Zgleda da so ga tudi tukaj nabasali, ko je svoje opravil….

     • Andrej

      Saj že plačuješ. Lastna neumnost je zelo draga.

     • Luiggi

      Who the fuck care,you wont pay because you ain’t got any money anyway.

   • Sodoma in Gomora

    Dejstvo je, da je Krkovič skupaj s tedanjim ministrom za obrambo Janezom Janšo organiziral grosistično prodajo orožja in streliva Hrvatom. Da sta Krkovič in Janša nadaljevala z zlorabo vojske in države v primeru afere Mariborsko orožje in Depala vas.

    • joza joza13

     Sodišče pa tvojim dejstvom ni verjelo? Bogi Tona!
     Depalo vas si omenil? Pa tu si ja bil ti režiser!
     Nikoli nisi odrastel, še vedno v pravljice verjameš…

  • francelj3

   Mi je kar slabo. Tudi tega moram skenslati.

 • Sodoma in Gomora

  Evropska levica je ponudila to, kar so ves čas… taktično, ne iskreno… zahtevali: naj komisijo vodi predstavnik Evropske ljudske stranke. In koga so jim ponudili? Nemško obrambno ministrico Ursulo von der Leyen. Niso mogli reči ne, čeprav so jim ponudili Timmermansa na kvadrat. Tisto ministrico, ki ves čas zagovarja ravnanje Merklove in Nemčije v času begunske krize. Ministrico, ki o beguncih govori sočutno. Ministrico, ki je na prejšnjem položaju (ministrice za delo in socialo) zahtevala uvedbo ženskih kvot v Nemčiji in stala za uvedbo očetovskega dopusta. Ministrico, ki je bila ves čas podpornica izenačitve pravic gejev, tudi poroke istospolnih partnerjev. V RESNICI JE LEYENOVA LEVIČARKA !!!

  PS: Smo vas in še vas bomo !!!

  • FORT WORTH

   Ti tunek se vedno Ne razmes diplomatskega jezika…hehehe

   • Sodoma in Gomora

    Diplomatski jezik? Jok brate…fašistični in ksenofobi vzhodnoevropejci so taktično ves čas govorili, da bi podprli kandidata Evropske ljudske stranke iz Nemčije. Merklova jim jo je dala… ministrico, ki je Orbanovo ravnanje z begunci označila za nesprejemljivo in v nasprotju s tistim, kar naj bi Evropa bila.

    PS: Smo vas in še vas bomo !!!

    • FORT WORTH

     Orban in orbanija pridobivata na priljubljenosti.
     Vedno vec drzav opozarja na levicarske zmote o vsem.
     Avstrija, Italija, Madzarska, Hrvaska so odlocno proti ilegalnim migrantom in tega vala se ne da vec zaustaviti.
     V Italiji recimo se je s Salvinijevimi potezami dvignila gospodarska rast in s tem zaupanje v Italijo…
     Kaj pa Slovenija z levicarskim lubadarjem ?
     Postali smo komunisticni otok, ki ga nobeden ne spostuje.
     Se samo korak smo od brezupnega stanja, kot je v Venezueli.

     • Sodoma in Gomora

      Salvini, Orban in Janša bodo kmalu na smetišču zgodovine !!!

     • xtc

      Baje ste SLO levaki že tam čez 12% vam ne gre več niti kučanovo striženje in paša vam ne pomagata več.

     • FORT WORTH

      Cmero baba in njegova stranka sta ze.
      Ce bi bil v koaliciji z Janso in pametno vodil stranko, bi si polozaj utrdil.
      Tako pa ni vec povratka…zakockal je vse mozno.

     • Common Sense

      Ja, panckaj Tunek. Mamica pride kmalu;)

  • joza joza13

   “Brigadir Tone Krkovič zmagal v pravdi zoper razvpitega Antona Peinkiherja”…

   Hohoho, kako si foglof tunek? A te tepe tvoj smrdljivi gobec?

    
   Ali si iz Sodomo, ali Gomore?

 • Lisjak

  Najslabša ministrica Nemške vlade,ki jim je sesula vojsko.Merklca je svoje dosegla sedaj pa pride finish.

 • Sodoma in Gomora

  Države evra so se odločile, da si ne bodo več pustile krasti časa in ne bodo dopuščale, da bi ključni projekt …torej samo Evropsko unijo… uničevali nezreli in de facto nedemokratični Vzhodnoevropejci. Z Britanci v uniji to ni bilo mogoče. Zdaj je. Tudi Orban in Janša sta defacto dobila po piz*** !!!

  • Sodoma in Gomora

   Pri čemer seveda to, kar nastaja, ni avtomatično Evropa, ki bi nam bila všeč. Verjetno nas bo še zelo bolela glava. A vseeno pred nami poteka poskus, da se ustavi razrast desničarskega populizma. To je dobro. Slovenija se je na srečo znašla na pravi strani. Delno zato, ker ima normalno demokratično vlado, delno zato, ker ima evro, in seveda zato, ker pri nas ne vlada desnica oz. SDS !!!

   • xtc

    In ker pada ZKS CK-to je dobro z Šiptarjem z lesarske šole vred.

  • šrauf

   Tunek Painkiher preplonkal magisterij https://nova24tv.si/slovenija/ljudje/udbovec-peinkiher-izgubil-tozbo-proti-metodu-brlecu. Tukaj pa nam prodaja bučke ,ki jih je preplonkal od onega bedaka ,ki trdi ,da je zdravstvo preveč dostopno in zaradi tega čakalne vrste.

   A je Violeta že prišla k sebi ….samo vprašam?

 • Amerikanc

  Bravo Ruža, dobro si ji jih napela ! Če je pozabila na evropske korenine, jo je treba opozoriti.

 • xtc

  Definitivno ima EU vse večje težave,ki peljejov krah seveda je bil suspenz neukomufašista Timmermansa uspeh-ta levofašistični bebec bi vojno v EU zanetil takoj,seveda pa Von der Leyenova ima vse man maneverskega prostora sploh ko bodo Briti odši na trdo in brez odškodnine-takrat bo hudo in kdo bo odšel nasledni b vztrajanju na imigrantsi zablodi.

  • Sodoma in Gomora

   A smo vas zjeba***? Smo smo…gotovi ste !!!

   • xtc

    Jep!
    Kučanove ovce zj*** smo vas.

   • Common Sense

    Pomiri se, Tunek. Ste ste… Vse je v redu. Panckaj naprej:)

  • Stric iz ozadja

   Ce bi to hoteli, bi to ze naredili. Odskodnina bi postala pravno zavezujoca samo ob potrditvi sporazuma.

   • xtc

    EU ne bo dobila NIČ še prsta v r*** ne.

 • Amerikanc

  Samo to Vam lahko povem. Če so naši rdeči kravatarji in skrajni levičarji, kot sta Fajonka in Brglez…, bili proti Ursuli, potem je nedvomno dobra kandidatka.

  • Slovenec

   Bog daj tako.

  • Tole je bolj ‘pirova zmaga’. Seveda je Uršula milijonkrat boljša od socialista Timermansa ali koga drugega, je pa vseeno garancija, da bo šlo marsikaj narobe ..
   Fujonka in Brglez sta bila proti samo zato, ker je pač Uršula iz ljudske stranke. Samo to in edino to je bil razlog za proti.

 • Spartan

  Z dežja pod kap! Ni za mešat žensk s politiko na tako visokih in pomembnih položajih! Ni vsaka ženska Margaret Thatcher!
  Ni bilo zadost pet let debilnega pijančka…evo ti Hillary Clinton. Paaaa tooo more it vse skupaj u mizdo paterino!!! Musliči odpirajo šampanjce, cepajo po tleh in serjejo v hlače od smeha ob misli na to s kakšno lahkoto se bodo z ustanavljanjem svojih političnih strank po posameznih EU državah infiltriral v evropski politični sistem in dokončno prevladal z islamom in šarijo! Brez izstreljenega naboja!
  In potem bodo vse evropske Ursule Fajon cmizdrile in jokale kako bi rade vrnile čas nazaj, in da bi naredile vse da bi lahko slekle nikabe in burke in da bi bilo spet vse tako kot v starih dobrih časih. Zajebi! Nema kajanja posle karanja!

  • Amerikanc

   Jo bojo že Višegrajci in Hrvatje vzeli v roke. So zadnje čase pomemben faktor v EU Svetu.

   • tretjerazredni

    O višekrneki nihče več ne govori, hrvati bodo pa še sto let veljali za ustaška goveda, tako da…

   • Tole si poglej: https://youtu.be/tJmrODCZmmw

    Poljska, Romunija, Madžarska so še edini geopolitični faktor v Evropi

    • Igor Pavlič

     Tudi Albanija in MAkedonija bosta, ko jih sprejmemo v evropsko družino. PA Moldavija in Črna gora seveda tudi.

  • tonite falco

   Nema kajanja posle jebanja!

 • FORT WORTH

  Samo se Soroša ulovimo, pa bo EU rešena pred temi leftardi… hehehe

 • Janez Kepic-Kern

  SUPER !
  KONČNO ENA NORMAL ŽENSKA,FAMILIARNA – V POLITIKI.
  Dovolj je bilo samk, brez otrok,
  ki ne vedo kaj bi same počele brez politike. Moj vtis je bil tak. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Slovenec

  Če se ne bo Evropa obrnila precej bolj desno ji ni pomoči. Enako velja za Slovenijo.

 • Janez Novak

  Ta ženska je globalistka in bo nadaljevala Junckerjevo politiko umiranja EU na obroke. Migranti bodo še naprej prihajali, govorilo se bo samo o njihovih pravicah, govoriti o pravicah avtohtonih Evropejcev pa bo še naprej politično nekorektno, celo kaznivo kot sovražni govor. Lahko se zgodi še kakšen exit, razkol med višegrajci, ki nočejo sprejemati migrantov, in zahodnimi članicami trdega jedra EU pa se bo še poglabljal.

 • RATATA

  7 kratni ginokološki fenomen ursula je spet eden od ponovnih nategov!
  EUroskeptik je edini pravi za v EU parlament!
  Takšne EU kot se je izoblikovala sedaj in ki v nadaljevanju zagotovo vodi v popolno diktaturo totalnega vsiljevanja abnormalnega brez možnosti oponiranja si normalen evropejec nikakor ne more hoteti.
  S stališčem fifty – fifty za ženske kvote bo, kot ex. ministrantka za obrambo vsilila skupno EU armijo, ki bo imela izključni namen z vojaško silo na silo ujediniti evropske nacionalne države in pospešiti vsilitev dokončanja kalergijevega plana!

  • Ana Job

   Strokovno povedano je to verjetno tako, da požreš 7 različnih tipov antidepresivov naenkrat in poplakneš z dobro dozo vodke in doživiš 7 ginekoloških fenomenov… Sicer sem do sedaj slišala bolj za Sneguljčico in 7 palčkov.. zna bit, da je to povezano.

 • Igor Pavlič

  Če imao pri nas za predsednike vlade mizarje, šivilje in kaplarje ter klovne, ima pa Evropa kronične alkoholike in ginekologinje. KAj so s ebritanskji poslanci vzdržali glasovanja ali so jo podprli?

 • Olga101

  Bojim se, da se bo pod njenim vodstvom šaflanje iz morja (trgovina z ljudmi) nadaljevalo! Glede na to, kako je prišla na oblast, pa se nam obeta še bolj odtujena bruseljska politika, ki bo odločala tudi o Sloveniji, seveda brez vsakega vpliva naše države!

 • Igor Pavlič

  Že po izgledu in priimku se ji vidi, da je še bolj ljudska kot je bil J. C. Junker, bravo! TA nam bo navlekla še 2 x toliko beguncev, kot nam jih je Merklova, tudi zelo ljudska. Samo Orban je spregledal namene te Unije, naši domoljubi pa so še vedno slepi in zrejo v ta Bruselj kot ekoč komunisti v Moskvo.

 • Andre Frass

  Ženska,ki podpira uvoz migrantov v Eu. I zakaj so jo slovenski EU poslanci podprli?