fbpx

Nova premierka Velike Britanije odslovila vrsto podpornikov svojega tekmeca in napovedala nižanje davkov

Britanska premierka Liz Truss (Foto: epa)

Po obisku britanske kraljice Elizabete II. v njeni rezidenci v Balmoralu je Liz Truss uradno postala premierka. Novopečena premierka je že začela z imenovanjem svojega kabineta tako, da je odslovila vrsto podpornikov nekdanjega tekmeca za premiersko mesto Rishija Sunaka.

V svojem govoru je Liz Truss po zahvali predhodniku Borisu Johnsonu za opravljeno delo poudarila, da bodo njena prednostna področja energetika, davki in zdravstvo. Napovedala je preobrazbo države in poudarila, da bodo premagali gospodarsko krizo. Pravi, da si bo prek znižanja davkov zavzemala za dvig gospodarske rasti. Želi namreč, da se spodbuja delo in investicije.

Kraljica Elizabeta II. in novopečena premierka (Foto: epa)

Dominic Raab je bil med prvimi, ki je razkril svojo usodo, ko je tvitnil, da mora oditi iz mesta ministra za pravosodje in podpredsednika vlade. Raaba bo na podpredsedniškem mestu zamenjala dolgoletna zaveznica Trussove Theresa Coffey, ki je v času Johnsona opravljala delo ministrice za delo, sedaj pa bo ministrica za zdravje in socialne zadeve. Raabu je sledila vrsta odhodov. Med drugim so se tako poslovili minister za promet Grant Shapps, minister za zdravje in socialne zadeve Steve Barclay in minister za okolje, prehrano in podeželje George Eustice. Brez sprememb bo ostalo na čelu ministrstva za obrambo. Ben Wallace je bil namreč eden izmed tistih, ki je podprl Trussovo.

Ministri, ki so se morali posloviti, se bodo pridružili drugim kritikom nove premierke vključno s samim Rishijem, Sajidom Javidom in Michaelom Goveom. Ti so mogočna in vplivna skupina, ki bi lahko povzročila težave Trussovi v prihodnjih tednih in mesecih. Ian Duncan Smith, nekdanji vodja stranke, se bo prav tako pomaknil v ozadje, potem ko naj bi bil pozvan, naj se pridruži kabinetu, a je to zavrnil. Drama se je ob nastopu nove premierke nadaljevala tudi zunaj kabineta. Žena ministra Johnnyja Mercerja, ki je zadolžen za področje veteranov, je namreč premierko označila za imbecila, ko je postalo jasno, da zanj ne bo prostora v najožji vladni ekipi. Mercer pa je dejal, da je razočaran, a da mu je jasno, da premierka z novimi imenovanji nagrajuje svoje podpornike.

Nekdanji državni sekretar v Johnsonovi vladi Kwasi Kwarteng bo zasedel mesto finančnega ministra. James Cleverly bo novi minister za zunanje zadeve, Suella Braverman bo prevzela vodenje ministrstva za notranje zadeve, za parlamentarno disciplino kolegov iz konservativne stranke pa bo skrbela Wendy Morton.

Foto: epa

Zelenski je bil prvi tuji voditelj, s katerim je spregovorila
V torek je Trussova že opravila prve pogovore s tujimi voditelji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je bil prvi, s katerim je spregovorila. V pogovoru mu je zagotovila polno podporo, Zelenski pa jo je povabil na obisk Ukrajine. Ukrajinski predsednik se je zahvalil za obrambno in gospodarsko pomoč Ukrajini. “Razpravljala sva o sodelovanju Velike Britanije pri okrevanju Ukrajine. Usklajen je nadaljnji pritisk na Rusijo. Cilj je zaustaviti agresijo in privesti storilce pred roko pravice. Pomembno je, da se Rusijo označi za teroristično državo,” je med drugim glede pogovora z novo britansko premierko razkril Zelenski.

Nova premierka je v svojem govoru obljubila, da se bo odločno spopadla z energetsko krizo, ki jo je povzročila Putinova vojna. Ob tem je najavila tudi znižanje davkov in poudarila prepričanje, da lahko skupaj prebrodijo nevihto, obnovijo svoje gospodarstvo in postanejo briljantna Velika Britanija. Številni analitiki poudarjajo, da Trussova veliko časa za slavje ne bo imela, saj prihajajo težki časi.

Sara Kovač