Nova razkritja o pranju iranskega denarja: V javnost prišle podrobnosti, kako se je preko Turčije in Erdogana pral denar za prepovedan iranski jedrski program – za istega kot oprana milijarda iz NLB

Foto: epa

Priča FBI je razkrila šokantno zgodbo, kako se je oprala milijarda dolarjev iz iranske nafte. No, ta priča je “čisto po naključju” tudi glavni akter pranja denarja, saj se je celotna ideja o shemi, kako oprati denar za iranski jedrski program, porodila prav v njegovi glavi. Shema sicer seže vse do turškega in iranskega političnega vrha, zato je ob razkritju le te Erdogan zagotovo besen kot ris, saj je eden najbolj vplivnih voditeljev, ki je v preteklosti že poskušal celotno zadevo pomesti pod preprogo tako, da je aretiral policiste in tožilce, glavnega pri pranju denarja pa izpustil na prostost. 

V prid FBI je pričal turško-iranski trgovec z zlatom Reza Zarrab, in sicer je na na prostor za priče stopil 29. novembra, ob tem pa razkril grozljive razsežnosti, v katere so vpleteni tudi vplivni politični voditelji. Preiskavo v zvezi s pranjem denarja je sicer vložila ameriška vlada.

Vse priznal – v zameno za zaščito
Bloomberg piše, da je še ne tako dolgo nazaj Zarrabovo življenje morda še najbolj ustrezalo opisu Jamesa Bonda – s svojo zvezdniško ženo se je po Istanbulu vozil v aston martinsu in range roverju, po svetu se je prevažal z zasebnimi letali, na Egejskem morju pa z lastno jahto in celo podmornico. Naokrog se je sprehajal kar s pozlačeno pištolo, imel je tudi pisarno v Trump Towersu v Istanbulu. Vendar pa se je vse to končalo marca 2016, ko so ga aretirali agenti FBI – in to kar v Miamiju, ko je prišel na počitnice v Disney World. V naslednjih 18 mesecih se je 34-letnik že nekajkrat znašel na sodišču, da pojasni, kako je opral milijardo dolarjev iranskega denarja iz nafte prek bank ter s tem financiral iranski jedrski program. Zarrab se je pogodil, priznal je krivdo za vse obtožbe zoper njega in se strinjal, da bo pomagal ameriški vladi pri pridobivanju dokazov. V zameno so dobili tako on kot njegova družina zaščito.

Sodijo le enemu, ostali so se izognili aretaciji
Zarrab je razkril šokantno zgodbo o korupciji in dvojnem trgovanju, ki sega vse do najvišje ravni turške vlade, celo do predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Zadeva je še toliko bolj otežila odnos med Washingtonom in Ankaro, saj je razkrila, da je dolgotrajni zaveznik ZDA pomagal Iranu, zanemariti pa ne gre niti dejstva, da je Turčija prejela milijone dolarjev pomoči od ZDA v preteklosti. Zdaj pa je po Zarrabovi zaslugi obtoženih kar devet ljudi, med njimi nekdanji turški minister za gospodarstvo in nekdanji generalni direktor Halkbanke, velike turške banke, ki je v lasti vlade. Vendar pa dejansko sodijo le enemu – višjemu izvršnemu direktorju Halkbanke Mehmetu Hakanu Atilli. Vsem ostalim se je uspelo izogniti aretaciji ZDA.

Zarrab je na sodišču pričal, da je turškim vladnim uradnikom in upraviteljem bank plačal desetine milijonov dolarjev podkupnine, da je pridobil njihovo pomoč in kritje za operacijo pranja denarja. V tej shemi je omenil celo Erdogana, ki je osebno odredil, da se v to shemo vključita dve turški banki.

Slišal je, da iranska centralna banka in nacionalna naftna družba iščeta načine, kako pridi do lastnega denarja, razpršenega po svetu
Zarrab je sicer sin bogatega iranskega jeklarskega magnata, ki se je v Turčijo preselil še kot otrok, že kot najstnik pa je vodil različne posle. Njegova poglavitna dejavnost so nato postala denarna nakazila, menjava valut in trgovanje z zlatom. Leta 2005 je postal turški državljan, medtem ko je bil njegov oče del ekipe, ki jo je sestavil iranski novoizvoljeni predsednik Mahmud Ahmadinejad – zadolžen je bil za preučevanje in reševanje ameriških sankcij, ki so se okrepile kot odziv na Ahmadinejadovo agresivno prizadevanje za jedrski program, seveda z vojaškim namenom. Zaradi tega so ZDA skupaj z Združenimi narodi leta 2012 uvedle še strožje sankcije, da bi iranske banke prekinile s svetovnim finančnim sistemom in preprečile dostop do prihodkov od prodaje nafte in plina. Iransko gospodarstvo je nato padlo v recesijo, inflacija je bila dvakratna. Do leta 2012 je imel Iran milijarde dolarjev in evrov v bankah v Turčiji, na Kitajskem, v Indiji, Italiji in na Japonskem. Zarrab pa je pričal, da je izvedel, da iranska centralna banka in nacionalna naftna družba iščeta načine, kako priti do svojega denarja.

Zarrab je zasnoval zapleteno shemo, kako pridobiti iranski denar iz Turčije prek svojega podjetja, ki je registrirano v Turčiji, nato pa ga v obliki fizičnega zlata prenesti v Dubaj. Od tam ga je preusmeril v mednarodni finančni sistem in ga uporabljal za plačila subjektom, ki jih je določil Iran, včasih tudi prek računov v bankah v New Yorku. Nato je zasnoval podoben sistem še za dostop do iranskega denarja v drugih državah. Zarrab je razkril, da je uporabljal kar 15 kurirjev na dan, da bi razporedil več kot 400 kilogramov zlata hkrati. Kasneje, ko je novi krog sankcij onemogočil tovrstni sistem pranja denarja, pa je Zarrab razvil novi sistem, kjer je prikazoval pakete kot humanitarne pošiljke s hrano, čeprav v njih seveda ni bilo nobenega živila.

Potreboval je le štiri leta, da je v Iran pripeljal skoraj vse milijarde
Na takšen način je Zarrabu uspelo v le štirih letih pridobiti skoraj vse iranske milijarde iz Turčije in veliko večino iz Indije, Kitajske in Italije. Na vsakih 1000 dolarjev, ki mu jih je uspelo oprati, je zaračunal le med 4 in 5 dolarji, kar naj bi na koncu zneslo 150 milijonov dolarjev le zanj, nekaj pa je razdelil za podkupnine in bančne provizije. Vendar pa so na njegove transakcije kmalu postali pozorni uradniki ameriškega ministrstva za finance, ki so v letih 2012 in 2014 celo odšli v Halkbank v Turčiji, da bi jih opozorili pred poslovanjem z Iranom.

Erdogan kriminalca izpustil, policiste in tožilce pa zaprl
Zarrabu pa so šli kmalu načrti po zlu, recimo leta 2012 je moralo letalo s pošiljko nepričakovano pod prisilo pristati v Istanbulu, da so ga napolnili z gorivom. Carinski uslužbenci so našli med tovorom več kot tono neprijavljenega zlata. Policija je preiskala tudi dom direktorja Halkbanke, Suleymana Aslana, in odkrila kar 4,5 milijona dolarjev v gotovini, shranjenih kar v številnih škatlah za čevlje. Turška policija je nato Zarraba aretirala leta 2013. Vendar pa je Erdogan kmalu poskrbel, da je zadeva potonila v pozabo, in sicer tako, da je odpustil in zaprl policiste in tožilce, ki so sodelovali v preiskavi zoper Zarraba. Njega je seveda izpustil in shema se je lahko nemoteno nadaljevala. Je pa Zarrabova dejavnost pritegnila pozornost FBI, ki je medtem uvedel preiskavo. Do leta 2015 so agenti pridobili dovolj dokazov, da bi lahko obsodili Zarraba v New Yorku.

Kot v Sloveniji: Odgovorni so za sum denarja vedeli, a nikoli niso ukrepali
Je pa poslanec dr. Anže Logar pred kratkim v Evropskem parlamentu poskrbel, da je za pranje prepovedanega iranskega denarja v Sloveniji, prav tako z namenom financiranja njihovega jedrskega programa, izvedela vsa Evropa. Evropskim poslancem je namreč nazorno prikazal, kako je bilo v letih 2009 in 2010 v največji državni banki, NLB, opranih za kar milijardo evrov denarja in kako so vse pristojne institucije odpovedale. Evropski javnosti je razkril imena odgovornih, ki so za sum pranja denarja vedeli, pa nikoli niso ukrepali.

Začelo z dvema dolarjema, leta 2010 največja stranka NLB
Anže Logar je med drugim evropske poslance seznanil z zgodovino podjetja Farrokh, ki je bilo ustanovljeno leta 2006 na Britanskih deviških otokih z dvema dolarjema začetnega kapitala. Od samega začetka so obstajale vse okoliščine za utemeljeni sum pranja denarja. Kot je znano, je iransko podjetje sicer najprej poslovalo prek Švice, nato pa so jim zaradi sumljivih poslov zaprli račune. “Leta 2010 je bilo podjetje Farrokh največja stranka NLB na področju plačilnega prometa, večja kot Krka ali Telekom,” je opozoril.

Evropski poslanci so izvedeli tudi to, da je Urad za preprečevanje pranja denarja odprl primer, pa ni primerno ukrepal, saj so se iranske transakcije kljub temu nadaljevale. Logar je še obelodanil, da je kriminalist, ki je preiskoval zadevo, dan pred zaslišanjem v zadevi podkupovanja padel z lestve, pri delu, in se ubil. Gre seveda za primer Simona Goluba, ki je umrl leta 2013, krivi pa se ga, da so obremenilni dokumenti v zvezi s pranjem denarja namenoma obležali v predalu njegove pisalne mize.

Na pranje denarja pa je opozoril tudi dr. Milan Zver, in sicer je izpostavil pomembno dimenzijo, da se je skozi pranje denarja v NLB neposredno financiral islamski terorizem, torej je imelo to pranje denarja neposreden učinek na zmanjševanje varnosti v Sloveniji in Evropski uniji.

Marjanca Scheicher

 

 • xtc

  No to dobi povsem nove dimenzije zakaj je Erdogan postal popadljiv do ZDA-glava vse bolj na kolu,če Turčija faše sankcije bo razpadla v vojni ali vojaškem udaru.
  Razloži pa tudi zakaj so naši levaki naenkrat postali navdušenci nad Ferdotom.

  • sumljivislon

   ..sklon – Ferdom – … drgač je pa ok..! ;)

   • AlojzZ

    Prfox! Pust ns pr mir!

 • stajerc5

  Turcija pocasi in zanesljivo leze v recesijo. Pri 13% devalvaciji se pokazejo v vsaki drzavi problemi, in ne tako majhni! (Financial times)

  • xtc

   Turčijo verjetno čaka državni udar vojske ali pa državljanska vojna in razpad,ter nova prozahodna vlada.
   Seveda pa postaja velika vojna na BV in Aziji nuja,kot tudi Afriki saj se kot nuja kaže izbris skrajno islamskih kot drugih skrajnih režimov in zmanjšanje populacije tam vsaj za 50% ali več.

 • AlojzZ

  Ja, zakaj že nisem presenečen? Aha! Že vem! Ker pričakujem sodbe pranja denarja mamilarski mafiji. Seveda v Ameriki, ne tu v Zloveniji!

 • indijanka

  A ne bi kdo premetal škatle za čevlje naših bankirjev in politikov?

  • karpelec

   Naši samo nosijo škatle, da je videti bolj učeno in za nas upajoče, znotraj so pa hruške.

 • Olga_10

  Čestitke Trump! Sultanu se imperij podira! Dobro pometa kriminalce! Upam, da bo njegova metla temeljito počistila tudi Butale!

 • Interkom

  KORUPCIJA: dajanje ali sprejemanje nagrad zaradi hitrejšega, ugodnejšega, navadno nezakonitega reševanja uradnih zadev; podkupovanje, podkupljivost, kot ga definira SSKJ. Torej, provizija ne spada med korupcijo, ampak je provizija v odstotkih izražen delež, ki PRIPADA soudeležencu, navadno pri trgovskih poslih. Provizija je torej legalen odstotek, ki pripada soudeležencu. Da pa je osmaska oblast koruptivna, je pa znano že iz zgodovine. Problem, ki je nastal zaradi blokiranja denarja, last Irana so sprožile zahodne sile, ki so se hotele polastiti tega denarja, tako kot so se libijskih denarnih rezerv v tujini in ubili so Gadafija. Zahod bi moral ves denar, last Irana, ki je bil v tujih bankah, TAKOJ vrniti iranskemu bančnemu sistemu, prepovedati pa bi morali poslovanje z Iranom na področjih, katere niso hoteli, da bi jih Iran imel. A če bi iran imel denar na razpolago za plačilo, bi jim katerakoli ameriška firma za plačilo dostavila karkoli, ne pa da so potem to morali kupovati pri slovenski firmi, ki je izdelovala magnetna sita za pomoč pri izdelovanju nuklearnih “stvari”.

 • Ana Job

  O kakšna žalost od človeka, so ti bankirji!

 • Aron

  Hvala Novi, da je koncno razkrila ozadje ‘pranja’ denarja- Iran je iskal nacine, kako do LASTNEGA denarja, ki jim ga je zaplenil Zahod (predvsem ZDA). Kaj je bolj zavrzno, kraja tujih miljard ali iskanje obvodov, kako do tega denarja?

  • Olga_10

   Spet megla, ker so prali “naši”….

  • indijanka

   Si dobro prebral? Plačila nafte so se pretapljala v zlato s katerim se je fina

   • Aron

    Ce imamo Slovenci lahko JE, zakaj ne tudi Iran?

    • indijanka

     Ti mene to popolnoma resno sprašuješ?

     • Aron

      Ne znas brati?

    • RATATA

     Mi jo imamo le polovičko.
     Iran naj jo ima skupaj z Iraqom fifty fifty

  • tohuvabohu

   Ti Iranci so pa res hecni. Najprej se trudijo, kako denar spraviti ven (in za to se poslužijo uslug NLB), potem pa ga spet hočejo na vsak način spraviti nazaj.

   • Aron

    Nekaj je vracilo zaplenjenega denarja, drugo je nabava surovin, orodja in materiala.

    • tohuvabohu

     Hvala za strokovno razlago. Občudujem pa tudi tvoj smisel za humor.

 • Stajerka

  a Sova že kaj skovika, al še vedno štrajka??……Cerar je tako sposoben, da je do štrajka spravil same tajne agente……a je to komu že kdaj uspelo, na globalnem nivoju??…….

 • Janez

  ČESTITKE !
  CENJENI GOSPE M. S. !
  Začetek niti
  – klopčiča pranja IRAN DENARJA – tale članek – se zdi? Pokaže.
  Nas
  veseli, da se izgleda ?
  – KLOPČIČ PRANJA “IRAN DENARJA” ZAČENJA ODMOTAVATI. Upajmo. L.r. Janez K. KOMENDA

 • Franc Vidrih

  Nobenega zagovornika levega fašizma. Kako to?

  • Olga_10

   So se skrili, da jih FBI ne najde..

  • macon

   Niso plačani za nedeljsko delo.

 • Olga_10

  Islamisti=komunisti=kriminalci in teroristi!

 • totex39

  Sedaj ko je že fejst vroče pri nas, si je naša SOVA pač izmislila štrajk.

 • Antonius

  Pišuka?! O Janševem starem Volvu vemo do obrabljenih platišč skoraj vse, o Kučanovih tajnih računih v tujini pa čisto nič.
  Kdo bi vedel, koliko opranega, spranega in odtujenega denarja se skriva na skritih računih eksotičnih bank.
  Bivši Elanov finančnik Koder je Kučanu navrgel samo borih 400.00 jurjev nemških mark speljanih iz Elana, pa so ga zaradi izdaje skrivnosti, bolnega na stara leta strpali v *čuzo*.
  Treba se je zavedati, da je Erdogan velik prijatelj tudi v sebe zaljubljenega Pahorja.
  Čakam, kdaj bo Erdogan izkoristil priliko, da vrne obisk narcisnemu Pahorju.
  Menda spomladi, ko se vsi mogoči ptički ženijo.

  • Janez

   +++++++++ dobro, cenjeni gospod Antonius !
   Vztrajniki – vztrajam.
   “Ne-našim” ex KP, ZK provokatorjem ?
   SO PA IZGLEDA OB SPODNJIH INFORMACIJAH ? “Prešvasali možgani” ?! Se zdi.
   Sploh
   se ti sicer nadležni, zoprni, žaljivi itd. tipii?
   Ne oglasijo se
   na to ne prav lahko, a pomembno temo. Ni v njih ” obzorju” – se zdi ?! L.r. Janez K. KOMENDA
   P.S.
   EN “OČENAŠ” OD A. ŠIFRERJA !
   ZA “NE-NAŠE PROVOKATORJE”

   https://www.google.si/search?q=nandrej+šifrer+očenaš&oq=nandrej+šifrer+očenaš&aqs=chrome..69i57j33.19702j0j7&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  • lili pili

   Jansev volvo je bil na zacetku cisto nov, da se nebi pozabilo…

   • Meho

    Pa,pa odkod mu 450 evrov za izlet na Mauricius pred 15 leti, da se nebi pozabilo…
    Pa, da gradi luksuzno kliniko v Malbournu, da se nebi pozabilo…
    Pa, da je svojega otroka skoraj fental, da se nebi pozabilo…
    Pa, da je tepel in maltretiral 500 slovenskih ubogih novinarjev, ki ne znajo sestaviti enega stavka brez omembe janeza janše in morajo zato jokati in stokati v Bruslju, da se nebi pozabilo…
    Pa, da je ugrabil Ladislava Troho, da se nebi pozabilo…
    Pa, da ima nadškof Rode sina, da se nebi pozabilo… (aja, to ni janša, ampak vse je to isti kurac, a de?)
    .

    .

    Skratka, ti veliko pozabljaš, se mi zdi, da te že malo demenca načenja.

    .

    • lili pili

     Mogoce res, hvala da si malo obnovil stare zgodbe, bolj gledam naprej kaj ga se caka….

    • soc

     Hvala za rezime, odlično! Pozabil si na orožje za Hrvaško in na Patrije. Pozabil si nehote tudi partijsko knjižico in pot v Jajce. Pa da je zapustil svojo partnerko (zakaj neki resnici predano Delo tega še ni obdelalo v žgečkljive podrobnosti?). Pa dandanašnji – malteriranje priznano poštenih režimskih prestitutk. Mimogrede, menda je pri dveh mesecih celo bruhal na lastno mater! Povedala včeraj veverica, ki je bila tam na oknu, danes pa skače po murgelskih leskah.

     Skrajen čas bi bil, da se vse te svinjarije antipalčka končno objavijo v urejeni obliki. Mekina bi bil morda ustrezen poštenjak za kaj takega? Ali pak Karbov Dejan?

     • samotoje

      Evgenija Carl Omejena bo strokovno pregledala izdelek o Janševih hudodelstvih in prispevala udaren predgovor.

 • karpelec

  Poglej v boben, morda se je kje kakšen cekin zataknil.

 • Janez

  OČITNO !
  SE UMAZAN DENAR – DA OPRATI !
  S
  PRANJEM UMAZANE ČLOVEKOVE NOTRANJOSTI – JE VEČ TEŽAV ! Zagotovo. L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  A. ŠIFRER – OČENAŠ
  PESEM MI PRAVZAPRAV NI ČISTO VŠEČ.
  IZENAČUJE – KAR NI ENAKO.

  https://www.google.si/search?q=nandrej+šifrer+očenaš&oq=nandrej+šifrer+očenaš&aqs=chrome..69i57j33.19702j0j7&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 • piko8

  To je dobro, da FBI prevzema pobudo nad tem pranjem Iranskega denarja, s tem Logarjeva komisija pridobiva na teži!!
  Naslednje dejanje dr. Logarja je, da vzame pod lupo kratkonogega milana kuc’ota o tajnih računih v davčnih oazah, kakor je znano so kar bogato obloženi z nakradenim denaejem Slovenskih davkoplačevalcev!!

  • lili pili

   Ja na tezi, blabla blaa, iz tega po svetu ne bo nic, vemo kako preiskujejo americani, kaj so vse kao nasli v iraku, glede orozja za masovno unicevanje, pa ga se do danes niso, posledica preiskave pa vojna, ki traja ze vec kot 10 let….. cestitam

   • Ni kaj čestitat.

    Sveti papež Janez Pavel II. si je zelo prizadeval, prosil, rotil, celo svojega odposlanca je takrat poslal v Irak, da se norija Georga Busha ml. ne sproži, da se takšne zlo-namene zaustavi, ampak ni nič pomagalo.
    Koliko trpljenja, koliko nedolžne krvi je preteklo………in še vedno teče… tudi po Evropi………….
    Bush ml., kot pripadnik protestantske vere, seveda da ne bo poslušal papeža RKC.
    Nekaj o njem lahko preberemo tukaj: https://translate.google.si/translate?hl=sl&sl=en&u=http://hollowverse.com/george-w-bush/&prev=search

    “Predsednik George W. Bush……. je bil vzgojen v protestantskem domu, ki se je prepletal med prezbiterijskim in episkopalijanskim. Vendar se je leta 1985 Bush spremenil v srce. Zapustil je pitje alkohola in zaradi navdihov evangeljskega Billyja Graha “našel Boga” in se pridružil združeni metodistični cerkvi. 1

    Bush je govoril o vplivu svoje vere na odločitve, ki jih je naredil za predsednika, in sicer:

    Moja vera igra veliko vlogo v mojem življenju. In ko sem odgovoril na to vprašanje, kar sem resnično rekel osebi, je, da veliko molim. In jaz. In moja vera je zelo, zelo osebna. Molim za moč. Molim za modrost. Molim za naše čete v škodo. Molim za svojo družino. Molim za mala dekleta. 2…………………….”

    • lili pili

     Ce to drzi, bi bilo bolje da bi bus pil naprej , ravno vceraj sem zasledil podatek, iz ameriskih virov, da je v vojnah v iraku in avganistanu zaradi vojne umrlo najmanj 120.000 ljudi, koliko je ranjenih, rszseljenih ne vem. To so rezultati iskljucno ameriske politike, kje pa so zrtve libije, sirije in jemna pa se nimam podatkov..

 • Morala

  Lopovi so povsod! Cjoj…z umazanim opranim denarjem podpirajo, podkupujejo in še marsikaj! Mast, so pokvarjeni!

 • lili pili

  Najprej so bili samo komunisti vpleteni, sedaj pa malo vecje ribe, pa saj take afere so nekaj vsakdanjega, samo mi smo to predstavili v evroparlamentu, a mislite da se bo erdogan pokakal…

 • Janez

  RAZVESELJIVA OSVETLITEV !
  Hvala Novi24tv – za to objavo.
  Čudnega dogajanja okrog – “pranja denarja” očitno širokih razsežnosti.
  Kaj
  pa “ne-naš ” provokator ” lili pili” – nekaj cvili?
  Ni nič važno !
  Pojma nima – ” lili pili” – se zdi !? Lahko noč – vsem. L.r. Janez K. KOMENDA

  • Janez

   POPRAVEK !
   Sem se spomnil !
   T.i.
   ” B O D E Č O. NEŽO ” – SO PODELJEVALI – V T U R I Z M U !
   Za
   Lepo urejenost krajev – kazeče – nurejenosti v posamičnih krajih?! L.r. J. KOMENDA
   P.S.
   SE MI ZDI, ČE ME SPOMIN NE VARA.

  • Silka

   Izgleda, da ti velike črke bolj ležijo. Tudi to nekaj pove.

 • Janko Gedlička

  A od naših pa ne bo šel nihče v Disney land v Ameriki?

 • Viktorh

  Le kdo bi si mislil, da vse to lahko spelje SDS?

 • mginko

  Viktorh – “Le kdo bi si mislil, da vse to lahko spelje SDS?”-
  To je speljala slovenska stara udbomafija s svojim podmladkom.

 • tarantela

  Imam proste kapacitete za pranje. Za majhen odstotek vam operem potrebno količino evrov ali kakšne druge valute.

 • soc

  Halk banka je v zadnjih letih že vzpostavila turško finančno mrežo povsod tam, kamor je v Evropo segal otomanski imperij. V ex-Jugi recimo od Srbije prek Makedonije do Črne gore. Res ugodni pogoji za komitente, skorajda že v škodo banke.

  Turki postajajo ključni element ekspanzivnega islama. Financirani seveda s strani Saudije.

 • lauraas

  Slovenije pa EU nima interesa raziskovati glede pranja, rekli so, da je notranjepolitična zadeva!

 • lado

  kućkićini tepci!!!! kar blejajte tu gor, morilci so med nami že 70 let,pa prihajajo novi !!! a še ne bote dvignili rdeće riti ,ali se bote pridružili svojim “azilantom” !!!!???????? eh ,IZDAJALCI !!!! vaše mame so v šoku,ko vidijo kaj so vzgojile !!!!! sicer pa SLOVENCI !!! volite SDS in DESNE STRANKE ,da naredimo DOMOVINO SPET NAŠOOOO !!!! TUDI IN PREDVSEM NAŠIM POTOMCEM !!!!