fbpx

Nova Zelandija bo letos še zaprta za tujce: Postopno ponovno odprtje se obeta leta 2022

Novozelandska premierka Jacinda Ardern (Foto: epa)

Znano je, da se je Nova Zelandija doslej uspešno zoperstavljala epidemiji koronavirusa, in sicer po zaslugi drakonskih ukrepov, ki jih v Evropi niso uvajali. Ob tem so poročali zgolj o 26 smrtnih primerih zaradi covida-19. Zadnja novica pa se nanaša na načrt, da ostajajo zaprti vse do leta 2022, ko bi lahko sledilo postopno odpiranje. 

Novico je danes naznanila tamkajšnja predsednica vlade Jacinda Ardern. Hitenje pri odpiranju državnih meja bi jih lahko pripeljalo v razmere, v katerih so se znašle številne druge države. Kot je še dejala, na popolno odprtje še vedno niso pripravljeni. Cepljenje v državi sicer poteka počasneje, saj je le 20 odstotkov ljudi v polnosti cepljenih, vendar pa nameravajo do konca leta okrepiti kampanjo za cepljenje, poroča wionews.

Znano je tudi, da je vsaj 36 odstotkov prebivalcev že prejelo po en odmerek cepiva, toda prek 63 odstotkov prebivalcev je še vedno necepljenih. V četrtek so poročali o 43 aktivnih obolenjih za covidom-19. Ardernova je ob tem še dejala, da je njihov končni cilj omogočiti potovanja brez karantene za vse cepljene potnike.

Novozelandska liberalna premierka Jacinda Ardern bi prepovedala kajenje. (Foto: epa)

Nova Zelandija je junija sicer odpravila zaporo za potovanja skupaj z Avstralijo, vendar so ugodnost znova omejili, ko je pričelo naraščati število primerov okužb. Država sicer predlaga, da se dovoli dvotedensko karanteno za potnike, ki so v celoti cepljeni in pripadajo državam z nizkim tveganjem. Ob tem je Ardernova še dejala, da mednarodna potovanja ne bodo nikdar več takšna kot pred pandemijo.

Domen Mezeg