fbpx

Nove informacije razkrile, da je Hašodži, preden so ga ubili, govoril s prestolonaslednikom Savdske Arabije Mohammadom bin Salmanom

Umorjeni savdski novinar Džamal Hašodži je tik pred smrtjo govoril z arabskim kronskim princem Mohammadom bin Salmanom (vir: twitter)

Kronski princ Mohammad bin Salman je tik pred novinarjevo smrtjo govoril z njim po telefonu in ga skušal prepričati, naj se vrne v Riad.

Princ naj bi po najnovejših informacijah turškega časopisa Yeni Sefak govoril s savdskim novinarjem Džamalom Hašodžijem tik pred njegovo smrtjo v prostorih savdske ambasade v Istanbulu. Bin Salman naj bi ga po poročanju Voice of Europe skušal prepričati, naj se vrne nazaj v Savdsko Arabijo, a je Hašodži odklonil, ker se je bal, da bi ga v državi preganjali.

Hašodži je bil kot odgovorni urednik Al-Arab News Channela v tesnih odnosih s savdsko elito vse do lanskega leta, ko je pobegnil iz države. Ko je Hašodži zavrnil prinčevo vabilo, so ga ubili. Po trditvah Savdijcev naj bi prišlo do pretepa s pestmi, ki je izbruhnil na savdski ambasadi po končanem klicu.

Savdijci načrtovali umor
Zunanji minister Adel al-Jubeir je povedal, da je bila Hašodžijeva smrt “velika napaka” in da kronski princ “ni vedel”, da je bil novinar ubit. Uradni turški viri po drugi strani vztrajajo, da so Savdijci načrtovali umor in poslali morilce, da ga ubijejo. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je obljubil, da bodo kmalu razkrili dodatne podrobnosti. Obtožbe o načrtovanem umoru še dodatno podpihujejo fotografije, ki jih je objavil Daily Mail, na katerih se lahko razloči Hašodžijevega dvojnika, ki zapušča stavbo savdske ambasade ravno v času, ko je bil Hašodži ubit.

Ivan Šokić