Novi brazilski podpredsednik razkril novo zunanjepolitično strategijo Brazilije: “Končali bomo z otročjim antiamerikanizmom in pritisnili bomo na Venezuelo!”

General Antonio Hamilton Mourao, novoizvoljeni podpredsednik Brazilije (Foto: Twitter)

Novoizvoljeni podpredsednik Brazilije, general Antônio Hamilton Mourão, je v intervjuju za UOL povedal, da bodo končali z “otročjim antiamerkanizmom”, ki smo mu bili priča s strani Brazilije od leta 2002, zagotovil pa je tudi ostre pritiske na socialistično Venezuelo. Po izvolitvi Jaíra Bolsonara se Braziliji obetajo številne spremembe za 180 stopinj na zunanjepolitičnem področju, slednji je namreč že napovedal tudi selitev brazilskega veleposlaništva v Izraelu v Jeruzalem, njegov ekonomski svetovalec Paulo Guedes pa je dejal, da območje Mercosur za novo vlado ne bo prioriteta, pač pa se bodo osredotočili na sodelovanje z razvitimi državami, kot so ZDA.

Kot je novoizvoljeni brazilski podpredsednik in upokojeni brazilski general Antônio Hamilton Mourão še povedal za UOL, bo vlada predsednika Jaíra Bolsonara oblikovala zunanjepolitično strategijo glede sodelovanja z Združenimi državami Amerike, Evropsko unijo in Kitajsko, ki ne bo temeljila izključno na trgovini, pač pa tudi na tehnologiji, umetni inteligenci in informacijski tehnologiji – vse to je po njegovih besedah ključno za področje obrambe. Kot je še povedal Mourão v intervjuju, ki je potekal v vojaškem klubu v centru Rio de Janeira, je socialističen režim, ki se je v Venezueli začel pod Hugom Chavezom in se nadaljuje pod njegovim naslednikom Nicolásom Madurom, po dvajsetih letih blizu konca. Bolsonarova vlada bo po njegovih besedah močno pritisnila na Venezuelo, pri čemer pa se bo osredotočila izključno na diplomatska sredstva, proti bližnji državi naj ne bi bilo potrebno uvesti sankcij.

Brazilija se bo osredotočila na sodelovanje z Unasul in z ZDA
Mourão je pojasnil, da zgodovinsko ZDA zagovarjajo uporabo vojske v boju proti drogam za razliko od držav Južnoameriške unije (Unasul), ki pretežno zagovarjajo uporabo vojske izključno za varovanje zunanjih mej. Takšna politika se bo spremenila, sosednje države Brazilije so namreč zloglasne kot globalni vir prepovedanih drog: Bolivija, Kolumbija, Ekvador in Peru so med največjimi proizvajalkami kokaina, medtem, ko je Paragvaj vir marihuane. Mourão je potrdil namene Bolsonara glede uporabe brazilske vojske na področju notranjih zadev in sicer s podelitvijo policijskih poblastil za boj proti drogam, upokojeni general pa je prav tako naklonjen sodelovanju brazilske vojske na misijah v tujini.

Paulo Guedes (Foto: Twitter)

Selitev veleposlaništva v Jeruzalem in osvoboditev Brazilije iz “kognitivnega zapora” Mercosul
Veliko prahu je dvignil ekonomist čikaške šole in Bolsonarov ekonomski svetovalec Paulo Guedes, ki je v nekem intervjuju napovedal, da za Bolsonarovo vlado trgovinska cona Mercosul ne bo prioriteta in prostotrgovinsko cono opisal celo kot “kognitivni zapor”. Mercosul sicer poleg Brazilije sestavljajo še socialistična Venezuela in levičarski Argentina ter Urugvaj. Sodeč po prvotnih odzivih si Brazilija pod Bolsonarom gotovo lahko obeta toplejših odnosom s Čilom, eno najnaprednejših in najsvobodnejših držav Južne Amerike. Bolsonaro pa je prav tako v telefonskem pogovoru z izraelskim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem slednjemu zagotovil, da bo po vzoru ZDA preselil brazilsko veleposlaništvo iz Tel Aviva v dejansko glavno mesto Jeruzalem, nedavno pa je to napovedala tudi Avstralija.

Jaír Messias Bolsonaro (Foto: Facebook)

Boeing že kupil Embraer, kmalu predvidena privatizacija vseh ostalih državnih podjetij
Julija je Boeing najavil nakup kontrolnega deleža v brazilskem proizvajalcu letal Embraer, transakcija pa se bo začela odvijati naslednji mesec. Za 80-odstotni delež v tretjem največjem proizvajalcu, v katerem je pred tem imela največji delež država bo odštel 4,75 milijarde ameriških dolarjev, tako pa bo na globalni ravni nastal duopol, Airbus je namreč pred kratkim kupil četrto največje podjetje za proizvodnjo letal, kanadski Canadair. Posel, ki se je zgodil pod začasnim predsednikom Michelom Temerjem, pa je le prvi izmed mnogih, Bolsonarov svetovalec Guedes je že napovedal privatizacijo številnih državnih podjetij, med njimi tudi naftnega velikana Petrobras in banke Banco do Brasil.

Beoing je že napovedal nakup kontrolnega deležav družbi Embraer (Foto: Twitter)

J. Ž.