fbpx

Novo presenečenje za EU: Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk dopušča možnost, da brexita ne bo

Foto: iStock

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes dopustil možnost, da Velika Britanija ne bi zapustila Evropske unije. V razpravi v Evropskem parlamentu v Strasbourgu je ocenil, da bi se pogajanja o brexitu lahko končala tudi brez izstopa iz EU.

To je po njegovem mnenju tretja možnost poleg brexita z dobrim končnim dogovorom in izstopa brez končnega dogovora. “London je odgovoren za to, kako se bodo stvari končale: z dobrim dogovorom, brez dogovora ali brez brexita,” je poudaril Tusk v razpravi o zaključkih nedavnega vrha EU.

(Foto: iStock)

Evroposlancem je še dejal, da mora EU v pogajanjih o brexitu ostati enotna ali pa ji grozi poraz. “EU se bo lahko spopadla z vsakim scenarijem, če ne bomo razdeljeni,” je poudaril Tusk.

Voditelji 27 članic EU so v petek na vrhu v Bruslju pozvali k začetku “notranjih pripravljalnih pogovorov” o prihodnjih odnosih z Veliko Britanijo ter o prehodnem obdobju po brexitu in pred uveljavitvijo novega partnerstva. Napredek v pogajanjih je za sedemindvajseterico za zdaj nezadosten, znova ga bo ocenila decembra. Da bi bila pripravljena na takojšen začetek pogajanj o prehodnem obdobju in prihodnjih odnosih, če bo do takrat zagotovljen zadosten napredek, bo EU začela notranje pogovore o tem.

EU vztraja, da je za začetek pogajanj o prehodnem obdobju in prihodnjih odnosih treba najprej doseči zadosten napredek pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih – pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku.

D. Č., STA