fbpx

NVO ladje v Italiji izkrcale 183 ilegalnih migrantov navkljub “zaprtim” pristaniščem

Alan Kurdi (Foto: EPA)

Po dveh tednih karantene na križarki, ki je na južni Siciliji, sta posadki z ilegalnimi migranti Alan Kurdi in Aita Mari dobili dovoljenje za vstop v Italijo, ne glede na to, da zadnji mesec levičarska vlada trdi, da so njihova pristanišča zaprta do 31. julija.

V ponedeljek je bilo dovoljeno izkrcanje 183 migantom s križarke Raffaele Rubattino v pristanišču v Palermu potem, ko so bili negativni na testiranju za koronavirus, poroča Voice of Europe. Od vseh 183 migrantov sta bili le dve ženski, 146 jih prihaja iz ladje Alan Kurdi, ladje ki jo upravlja nemška nevladna organizacija Sea-Eye, ostali pa so prišli iz ladje Aita Mari, plovila, ki ga upravlja baskovska nevladna organizacija Salvamento Maritimo Humanitario.

Migranti, ki so se izkrcali na kopnem so bili prepeljani z avtobusom v sprejemne centre v Benevantu in Salernu. Uspešno izkrcanje teh dveh skupin migrantov je samo ena izmed zadnjih zmag nevladnih organizacij preko italijanske levičarske vlade.

Alan Kurdi (Foto: EPA)

Število smrti pandemije koronavirusa se je v torek povečalo za 236 v primerjavi z 195, ki so bile sporočene v ponedeljek, zato se agencija za civilno iniciativo sprašuje, zakaj je ne glede na število žrtev za koronavirusom dovolilo ilegalnim migrantom v državo, saj je v odloku za zaprtje pristanišč zapisano: “za celotno trajanje izrednega stanja, ki je nastalo zaradi širitve koronavirusa, italijanska pristanišča ne morejo zagotavljati potrebnih pogojev za nujne ukrepe po klasifikaciji in definiciji varnega kraja”.

Reševanje odobrila italijanska vlada

Kot je že Voice of Europe poročal v aprilu, je bil odlok podpisan s strani ministrov za zunanje in notranje zadeve, za zdravstvo ter prevozništvo, ki naj bi domnevno zaprl vsa pristanišča za vse transportne ladje nevladnih organizacij, najmanj do 31. julija.

Medtem, ko je posadka na Aita Mari sporočila željo po organizaciji novega reševanja migrantov, je lahko bilo pričakovati, da bo Alan Kurdi storil enako.

Sara Kovač