Kalifornija predlaga zakone, ki bi dovolili uriniranje na ulicah, temnopoltim pa neplačevanje preživnine za otroke

Foto: AFP

Kalifornijska delovna skupina za odškodnine, povzročene med obdobjem suženjstva, je vzbudila začudenje v javnosti s svojimi nenavadnimi nedavnimi predlogi – dva od najbolj bizarnih: da temnopolti prebivalci ne bi smeli biti odgovorni za dolgove preživnine za otroke in da se zakoni o javnem uriniranju sploh ne bi smeli izvajati.

Glede na končno poročilo delovne skupine so “diskriminatorni zakoni” škodljivi za temnopolte, saj je v Kaliforniji (in drugod po državi) veliko število temnopoltih otrok, rojenih neporočenim materam – kar ima za posledico višji odstotek temnopoltih očetov, ki dolgujejo preživnino.

Temnopolti bi se izobraževali, pa morajo plačevati preživnino …

Poleg tega poročilo ugotavlja, da 10-odstotne obresti države, ki se uporabljajo za kritje dolga za preživnino, temnopoltim očetom otežujejo nadaljnje izobraževanje, ko skušajo vsak mesec pokriti preživnino. Zaradi teh razlogov je delovna skupina pozvala k opustitvi obresti na takšna plačila preživnine in k izbrisu dolga za preživnino, če je dolžnik temnopolt.

“Delovna skupina priporoča, da zakonodajalec sprejme zakonodajo za ukinitev vseh obresti, nabranih na preživnino za otroka, ki zahteva le plačilo dolgovane glavnice. Predlog vsaj priporoča, da zakonodajalec odpravi morebitno obračunavanje obresti na dolg za preživnino staršev z nizkimi dohodki,” je zapisano v poročilu.

Popolna prepoved posredovanja pri zakonu o javnem uriniranju

Poleg tega poročilo poziva k popolni prepovedi posredovanja policije, glede zakona o javnem uriniranju. Delovna skupina je trdila, da uveljavljanje zakona o javnem uriniranju – kot tudi drugih kaznivih dejanj “motenja javnosti” – pomeni “kriminalizacijo revščine”, zato je ugotovila, da policija kot prva kontaktna točka poveča tveganje za spopad, ki bi lahko postal nasilen.

Delovna skupina, ki je zagovarjala pristop “javnega zdravja” in ne tistega, ki temelji na kazenskem pregonu, je dejala: “Ta prekinitev povezave pogosto povzroči uporabo pretirane in včasih usodne sile, ki nesorazmerno prizadene temnopolte posameznike. Glede na uničujoče posledice te vrste prekomernega nadzora delovna skupina priporoča, da zakonodajalec organom kazenskega pregona prepove kazensko uveljavljanje kršitev javnega reda in miru in drugih kaznivih dejanj nizke ravni.”

Andrej Žitnik