Sistem Patriot sestrelil nadzvočno rusko raketo Kinžal!

Patriot (Foto: Wikimedijina zbirka)

To, da je Ukrajincem s pomočjo sistema Patriot uspelo sestreliti rusko nadzvočno raketo Kinžal, ruši mit o Putinovem “čudežnem orožju”. Potem ko 2. armada sveta že leto dni ni sposobna streti ukrajinskega odpora, na dan prihajajo nova presenečenja. Prej bi rekli, da gre za 1. armado tretjega sveta. 

Da je slava “neuničljivi” ruski vojski zgolj mit, dokazuje nov podatek. Ukrajinski vojski je uspela sestrelitev ruske nadzvočne rakete Kinžal s pomočjo ameriškega protiletalskega raketnega sistema Patriot. Tekom ruske invazije je padlo več mitov o veličini armade Vladimirja Putina, poroča Polska Agencja Prasowa.

Dolga leta je Rusija gradila lažno podobo svojih oboroženih sil in Zahod je tej propagandi verjel. Očitno pa je, da je svoji lastni propagandi verjel celo Kremelj. Ruska vojska je še vedno nevarna in ima precejšen vojaški potencial, česar ne gre podcenjevati, toda zadnje leto je jasno pokazalo, da je bila njena moč absolutno precenjena.

Nadzvočna raketa Kinžal na ruskem lovcu MiG-31K. (Foto: Wikipedijina zbirka)

Ukrajinske oborožene sile so podale informacijo, da so 4. maja 2023 s pomočjo sistema Patriot sestrelile ruske nadzvočne rakete Kinžal (Ch-47). Gre za posebej komično in za Rusijo skrajno neprijetno situacijo, saj je o nadzvočnih raketah sam Putin govoril kot o “čudežnem orožju”. Šlo naj bi za raketo, ki je ne zmore prestreči noben zahodni protiraketni sistem.

Sestrelitev ruske nadzvočne rakete je potrdil tudi Pentagon
Znano je, da lahko zadene cilje, oddaljene dva tisoč kilometrov. Preden so Ukrajinci pridobili Patriote, so se pritoževali, da gre poleg izstrelkov sistemov Iskander in starejšega Ch-22 za sistem, katerega izstrelkov ni mogoče prestreči. Sestrelitev ruske nadzvočne rakete je potrdil tudi Pentagon. Vojna je poligon za testiranje sistemov, ki tokrat prinaša lepšo novico za Washington kot za Moskvo.

Domen Mezeg