fbpx

O kriminalu prijatelja Fajonove Zaeva vedela tudi Mogherinijeva, Gaiser, ki je prvi razkril videoposnetke podkupovanja, pa hrani dokaze proti številnim visokim makedonskim politikom!

Zoran Zaev in Federica Mogherini (Foto: Facebook)

Ni skrivnost, da je bil makedonski premier Zaev po volji odhajajoče nesposobne bruseljske administracije, prav tako pa je dober prijatelj evroposlanke Tanje Fajon. Ob tem so se mnogi spraševali, zakaj se ob izbruhu izsiljevalske afere nihče iz EU ni oglasil, slovenski strokovnjak za mednarodne zadeve Laris Gaiser, ki je svetu razkril dokaze v časopisu La Verita, pa je zdaj za makedonske medije povedal, da sta Juncker in Mogherinijeva po vseh verjetnosti vedela za Zaevov kriminal, a nista sposobna prevzeti svojega dela odgovornosti. Kot je še povedal, ima v sefu časopisa La Verita dokaze, ki bodo za rešetke spravili številne kriminalce in dokončno pokopali politično kariero Zaeva, a z njihovo objavo čaka, da ne bi ogrozil svojih makedonskih virov.

Pred tedni je Laris Gaiser v italijanskem mediju La Verita objavil videoposnetke in zvočne posnetke podkupovanja in izsiljevanja makedonskega tajkuna Jordana Kamčeva, ki je bil preiskovan zaradi pranja denarja in je televizijskemu voditelju Bojanu Jovanovskemu, bolj znanemu pod vzdevkom Boki 13, izročil torbo z 1,5 milijona evrov gotovine. Hišni pripor Kamčeva je bil po plačilu odpravljen, na enem zvočnih posnetkov pa se sliši tudi posebno tožilko Katico Janevo, ki je bila prejšnji teden odvedena v pripor in je bila edina, ki je imela moč končati pregon in odpraviti hišni pripor. Afera zdaj iz dneva v dan dobiva nove razsežnosti, ljudje pa se sprašujejo, zakaj se ne oglasi Evropska unija – premier Zoran Zaev, ki naj bi bil močno vpleten v dogajanje, je namreč izbranec visoke predstavnice EU za zunanje zadeve Federice Mogherini, predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in nemške kanclerke Angele Merkel, njegova dobra prijateljica pa je tudi zloglasna levičarska evropska poslanka Tanja Fajon.

Makedonsko tožilstvo je imelo vse dokaze o podkupovanju že mesec dni, preden je Gaiser objavil material, a ni storilo ničesar
Zdaj se je ponovno oglasil Gaiser in kot poroča Kurir, je povedal, da je kriminalizirani sistem Zaeva rezultat odhajajoče administracije EU, ki ni pripravljena prevzeti svojega dela odgovornosti: “Lahko katerakoli normalna oseba verjame, da nihče v EU ni imel pojma, kaj se dogaja v Makedoniji? V vsakem primeru so krivi, že zato, ker so nesposobni.” Gaiser je ponovno poudaril dejstvo, da je imelo makedonsko tožilstvo vse dokumente, ki razkrivajo afero, že pred mesecem dni, a ni storilo ničesar, dokler Gaiser ni objavil omenjenega materiala: “Brez mojih člankov v časopisu La Verita resnica nikoli ne bi bila razkrita in zdaj se je videlo, kako je kriminalna organizacija za talca vzela celotno državo in je vse storila, da bi uničila ali zaščitila dokaze.”

Prvi je javnosti predstavil sporne posnetke podkupovanja slovenski strokovnjak za mednarodne zadeve Laris Gaiser. (Foto: STA)

Gaiser hrani dokaze proti makedonskemu političnemu vrhu, a bo počakal z objavo, da ne ogrozi svojih virov v Makedoniji
“Kot sem že prej navedel, vem še veliko. Imam obtožujoče informacije o visokih politikih, ki se nahajajo v sefu La Verita, ker jih ne želim skrivati pri svoji mami, tako kot to počne Boki 13. Žal moram počakati z objavljanjem, da ne bi ogrozil svojih virov v Makedoniji. Glede na dokaze, ki jih imam, bi to moralo popolnoma zadostovati, da bodo kriminalci postavljeni za rešetke in da predsednik Stevo Pendarovski najde novega premierja. Zaev je preteklost. Moramo pomagati Makedoniji vrniti dostojanstvo in demokracijo,” je še povedal Gaiser.

Rok Krajnc