fbpx

Na Hrvaškem izkopali ostanke okoli 800 pobitih vojnih ujetnikov – žrtev revolucionarnega nasilja

Jama Jazovka (Foto: Facebook)

Na hrvaški gori Žumberak so iz jame Jazovka, ki je locirana v bližini meje s Slovenijo, v preteklih dneh izkopali posmrtne ostanke 800 trupel. Po navedbah hrvaških medijev so bile najdene žrtve komunističnih pobojev med drugo svetovno vojno in po njej, zločin pa so storile partizanske enote. Terenska raziskava in prekop trupel sta bila izvedena pod vodstvom hrvaškega ministrstva za veterane. Žrtve iz Jazovke so bili večinoma ujeti pripadniki ustaških in hrvaških domobranskih enot, med katerimi so bili tudi ranjenci in medicinsko osebje, vključno z nunami, je zapisal Večernji list, ki se sklicuje na vire s hrvaškega ministrstva za veterane.

Pripadnike vojaških enot nekdanje Neodvisne države Hrvaške so partizani ujeli v treh zagrebških bolnišnicah maja 1945 in jih nato prepeljali do Jazovke ter jih tam umorili. Pred tem naj bi v Jazovki končali tudi partizanski ujetniki v boju za žumberško vas Krašić januarja 1943. Prekop žrtev povojnih pobojev se je začel 13. julija letos. V enem tednu so poleg ostankov žrtev našli tudi številne predmete, ki so jih uporabljali pri pomoru ljudi. Našli so tudi nekaj osebnih predmetov, med drugim škornjev, za katere menijo, da so pripadali tistim partizanom, ki so bili nasprotniki pobojev. Vse ostanke so prepeljali na zagrebški zavod za sodno medicino, poroča STA.

Jama Jazovka je globoka okoli 40 metrov, ostanke žrtev pa so našli na globini približno 30 metrov. Jama na Žumberku je ena najbolj znanih lokacij na Hrvaškem, ki jih povezujejo s povojnimi poboji. Na območju, imenovanem Planina, so že v preteklosti našli bolnišnico NOV, kjer so ubili ranjence in bolniško osebje, mrtve pa kasneje vrgli v Jazovko. V eni od akcij proti Žumberku so med ustaši ubili tudi kardinala Alojzija Stepinca.

Nasprotniki jugoslovanskega komunističnega režima pri Jazovki vsako leto 22. junija organizirajo spominsko slovesnost. Na ta dan levičarji sicer na Hrvaškem praznujejo dan boja proti fašizmu. Hrvaško ministrstvo za veterane je na spletni strani potrdilo, da so hkrati s prekopom žrtev v občini Žumberak začeli iskati še druge žrtve povojnih pobojev na lokaciji, ki so jo označili kot Jazovka 2.

Sara Kovač