fbpx

“Obisk babice v domu za ostarele je, kot bi obiskali zapor!”

Fotografija je simbolična (Foto: epa).

V Angliji se trenutno pojavljajo afere v zvezi z oskrbo starejših v domovih. Pred nekaj dnevi smo pisali o kriminalistični preiskavi pod krinko, ki je pokazala, da so oskrbovanci pogosto nameščeni v mrzlih prostorih, da oskrbovancem grozijo ali jih celo mučijo ter da jim dajejo prestara zdravila s pretečenim datumom. Tokrat vam predstavljamo primer, kjer je uradnik socialnega centra uvedel stroge omejitve proti sorodnikom pri obiskih.

Sorodniki Peggy Taylor so izgubili pravico, da bi odločali o oskrbi svoje babice, čeprav jih za njo skrbi in ji hočejo priskrbeti čim boljšo nego. Gre za 96-letno gospo z močno demenco, ki mora dvakrat dnevno prejeti zdravilo. Zanjo je 23 let skrbela njena hči, zaradi napredujoče bolezni pa to ni bilo več mogoče. Do sedaj so že petkrat zamenjali dom, a je vedno kaj narobe. Modrice, ki so jih opazili nazadnje, so po prepričanju sorodnikov nastale zaradi grobega ali neprimernega ravnanja z bolno gospo.

Obisk babice v domu je kot obisk zapora
Če Taylorjeva ne dobi zdravil, postane zaradi demence agresivna, zato zakonca Charman domnevata, da ji zdravil niso dali, kot je predpisano. Odkar sta opazila modrice, jima ni več dovoljeno, da bi jo nenadzorovano obiskala v sobi ali da bi jo odpeljala za kratek čas iz doma. Obisk je bil možen le v ločenem predelu doma in zakonca sta rekla: “Obisk babice v domu  je, kot bi obiskali zapor.” Oskrbovalni dom Hamble Heights je stopnjeval sankcije proti sorodnikom, čeprav so takšne sankcije zoper sorodnike prepovedane.

Socialne službe v interesu oskrbovancev ali v interesu kapitala?
Do avgusta sta Charmanova približno petkrat komentirala ravnanje z babico, zato sta avgusta  prejela telefonski klic iz hampshirskega centra za socialno delo. “Ženska je klicala in se predstavila kot socialna delavka moje matere. Povedala nama je: ‘Rekli so, da se pritožujete.’ Jill je rekla, da če dom ne more ustrezno oskrbeti njene matere, jo bo vzela od tam, a je na to socialna delavka odgovorila: ‘Če storite to, bomo priskrbeli sodni sklep, da jo vrnete v dom.'”

Pravico do odločanja o oskrbi sorodnikov prevzel center za socialno delo
Pozneje so jima povedali tudi, da jima oskrbovalni dom in socialne službe jemljejo pravico do svobodnega odločanja ter prelagajo pravico do oskrbe na center za socialno delo. Tak sklep nastane, kadar socialni delavci ocenijo, da je to v “interesu pacienta”, čemur je mogoče oporekati le preko posebnega sodišča za zaščito. Charman je povedal: “Čutiva, da je do tega prišlo, ker sva se pritoževala. To naju je razburilo.”

Uprava domov uporablja spretno retoriko
Quantum Group, ki deluje v Hamble Heightsu, je za javnost izjavil, da preiskujejo oskrbo Peggy Taylor. “Prvič smo soočeni s pritožbami take vrste, kar jemljemo zelo resno, in sodelujemo s socialnimi službami in nadzornimi organi, da bi razrešili te nesrečne okoliščine.” O Charmanih so rekli, da sta bila moteča za dom in za osebje, kar seveda zanikata.

Čeprav ni primerno posploševati, je iz primera razvidno, da visoko plačilo (okrog 3000 funtov mesečno), ki ga v Angliji namenijo za oskrbo starejših, postaja plen, za katerega se je vredno boriti. Bogata oprema doma še ne govori v prid ustrezni oskrbi – to je odvisno od strokovnosti in prijaznosti ljudi, ki tam delajo. Najcenejša delovna sila pa ni nujno najboljša. Centri za socialno delo pa so, izgleda, po vsem svetu biser državnih služb.

A. B., Daily Mail