fbpx

Obveščevalni viri: Rusija je izstrelila protiladijske rakete iz obdobja hladne vojne z resnimi tveganji za civiliste

Protiladijska raketa Kh-22 (Foto: YouTube)

Rusija se zanaša na rakete iz obdobja hladne vojne z resnimi tveganji za civiliste, saj je Putinovim silam zmanjkalo sodobnega orožja, opozarja britansko ministrstvo za obrambo. Na vzhodu Ukrajine pa se medtem nadaljujejo intenzivni ulični spopadi. 

Vladni dnevni obveščevalni podatki so v soboto razkrili nove podrobnosti o intenzivnih uličnih bojih v vzhodni Ukrajini, ko so bili ruski vojaki potisnjeni nazaj. “Zastarele rakete Kh-22 iz šestdesetih let prejšnjega stoletja so še posebej nevarne, saj so zelo netočne in zato lahko povzročijo veliko kolateralno škodo in posledice,” so opozorili na ministrstvu in dodali, da Rusija najverjetneje uporablja težke protiladijske rakete, ker ji zmanjkuje natančnejših sodobnih raket.

Pri tem po poročanju britanskega Daily Maila niso navedli podrobnosti o tem, kje točno so bile takšne rakete razporejene. Takšne rakete imajo doseg okoli 1000 km. Po navedbah obrambnega ministrstva so namenjene predvsem za uničenje letalonosilk z jedrsko bojno glavo. Ko so uporabljene v zemeljskem napadu, so zelo netočne in lahko zato povzročijo znatno kolateralno škodo in civilne žrtve.

Ukrajina je po podpisu pogodbe o razorožitvi pred letom 2006 razgradila 423 raket iz obdobja hladne vojne. Ministrstvo je v zadevi zaključilo: “Rusija se verjetno zateka k tako neučinkovitim orožnim sistemom, ker ji primanjkuje natančnejših sodobnih raket, medtem ko ukrajinska zračna obramba še vedno odvrača njena taktična letala od izvajanja napadov po večjem delu države.”

Foto: Printscreen YouTube

Uporabe Kh-22 Ukrajina še ni potrdila
Ukrajinske oblasti zaenkrat še niso potrdile uporabe 5,5-tonskih raket. Medtem se nadaljujejo hudi boji v vzhodnih mestih Severodonetsk in Lisičansk. Za ciljanje domov in pšeničnih polj naj bi agresor uporabljal plamenomete. Guverner regije Lugansk Serhij Haidaj je nedavno preko Telegrama napisal, da je zaradi ruskega divjanja v bližnji Vrubivki pogorelo veliko hiš. Ruske sile naj bi začele novo ofenzivo tudi v Donecku. Putinova vojska se je zasukala proti vzhodu Ukrajine, odkar njena ofenziva na večji mesti Kijev in Harkov ni uspela.

Rusija upa, da bo utrdila ozemlja, ki jih že nadzoruje, in da bo še naprej ohranjala popoln nadzor nad ukrajinskimi črnomorskimi pristanišči. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je ocenil, da je v zaklenjenih silosih zunaj trgovskega središča Odesa 20 milijonov ton žita. Ladjam onemogočajo izstop iz pristanišča v Črnem morju. Blinken je v petek razkril, da predsednik Putin preprečuje pošiljanje hrane in agresivno uporablja svoj propagandni stroj, da bi odvrnil ali izkrivil odgovornost, ker upa, da se mu bo svet s tem vdal in ukinil sankcije. “Z drugimi besedami, preprosto povedano, to je izsiljevanje,” je zatrdil kritično in dodal, da bi se Kremelj moral zavedati, da izvaža lakoto in trpljenje daleč izven ukrajinskih četrti.

Ukrajina si želi zmanjšati geopolitično ranljivost
V soboto se je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v Kijevu srečala z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Na tamkajšnjo železniško postajo je prispela oblečena v zaščitni jopič, pozneje pa se je pojavila na tiskovni konferenci z Zelenskim. Von der Leynova je dejala, da bodo njene razprave z Zelenskim omogočile, da se do konca tega tedna oblikuje ocena o tem, ali naj se Ukrajino priporoči kot državo kandidatko za članstvo v EU. Zelenski si je prizadeval za hiter sprejem v Evropsko unijo kot način za zmanjšanje geopolitične ranljivosti Ukrajine, ki jo je 24. februarja doletela brutalna ruska invazija. Toda odločitev v korist sprejema Ukrajine bi bila le predhodni korak v dolgem procesu. Vseh 27 vlad držav članic EU bi se moralo strinjati s podelitvijo statusa kandidatke Ukrajini, nato pa bi sledili obsežni pogovori o reformah, ki so potrebne za vstop v EU.

Foto: epa

Ukrajina si po navedbah ameriškega predsednika Joeja Bidna obeta pošiljko naprednih raketnih sistemov in dodatno strelivo. Nemčija pa je tudi dejala, da bo ponudila svoje najnaprednejše sisteme zračne obrambe za zaščito ukrajinskega neba. Britanski obrambni minister Ben Wallace je v petek osebno obiskal Kijev, da bi z ukrajinskimi uradniki govoril o njihovih zahtevah po dodatnem orožju. Poročilo, ki ga je v petek objavil Inštitut za vojne študije, pravi, da bi lahko uporaba topništva in orožja dolgega dosega dokazala pot do zmage na vzhodu Ukrajine. “Ko ukrajinske sile uporabljajo zadnje zaloge orožnih sistemov in streliva iz sovjetske dobe, bodo potrebovale dosledno podporo Zahoda za prehod na nove dobavne verige streliva in ključnih topniških sistemov,” je zapisano v poročilu. “Učinkovito topništvo bo vse bolj odločilno v večinoma statičnih bojih v vzhodni Ukrajini.”

Nina Žoher