fbpx

Od raznolikosti poka: Na Švedskem letno obravnavajo 20 odstotkov več primerov strelnih ran

Slika je simbolična (vir: twitter)

Na Švedskem so v letu 2018 obravnavali 148 primerov strelnih ran, kar je 20 odstotkov več kot leto prej. A v primerjavi z letom 2012 se je število strelnih ran več kot podvojilo.

Zaskrbljujočo statistiko strelnih ran so objavili pri registru pacientov švedskega nacionalnega odbora za zdravje in socialo, kjer so, kot poroča Voice of Europe, priznali, da objavljena statistika ne vključuje tistih, ki so zaradi strelnih ran umrli.

“Tu ne vidimo vseh, zato ker mnogi umrejo, še preden pridejo sem,” je potrdil tudi vodja centra za travmo na Karolinski univerzi Lennart Andersson. “Je še več nasilnih dejanj. Lahko dobimo opozorilo, a ne bodo nikoli prispeli sem, ker bodo pred tem umrli.”

Vedno več smrti
Lansko leto je na Švedskem nove rekorde podiralo tudi število smrtnih žrtev. Država je pri tem zaplenila 800 kosov strelnega orožja, medtem ko je bilo okoli 300 posameznikov aretiranih zaradi suma kaznivega dejanja, povezanega s strelnim orožjem.

[Video] Švedska distopija: No-go območja zaradi pomanjkanja prisotnosti policije začela najemati varnostnike

Poleg tega je uradna policijska statistika razkrila, da je bilo samo v prvi polovici leta 2018 na Švedskem 83 incidentov z eksplozijami, letos pa jih je bilo v istem časovnem obdobju 120, kar pomeni 45-odstotno povečanje.

Raziskava v Malmöju pa je pokazala, da je večina osumljencev v streljanju migrantov. To je vsekakor še en primer, ko uradna statistika meče slabo luč na uradno politiko odprtih vrat, sprejemanja, tolerance in raznolikosti, v kateri je ujeta Švedska.

Ivan Šokić