fbpx

Od sankcij izolirana Rusija v obupu sklepa pogodbe z versko blaznimi talibani

Foto: Epa

Kot kaže, so Rusiji za sklepanje bilateralnih pogodb preostali le še paštunski teroristi. V javnosti je namreč odjeknila novica o tem, da je Afganistan z Rusijo sklenil sporazum o nabavi milijonov ton naftnih derivatov in pšenice.

Ker so Rusijo močno prizadele zahodne sankcije brez primere na račun njene invazije na Ukrajino, se je Moskva odločila, da pospeši izvoz v azijske države, da bi s tem podprla svoje gospodarstvo.

“Pogodba je bila sklenjena prejšnji mesec, ko je minister za industrijo in trgovino obiskal Rusijo,” je dejal Abdul Salam Jawad, tiskovni predstavnik afganistanskega ministrstva za trgovino in industrijo. Finančnih podrobnosti pa ni želel komentirati. Posel vključuje dobavo Kabulu v obliki enega milijona ton bencina, milijona ton dizla, 500 tisoč ton utekočinjenega naftnega plina in dveh milijonov ton pšenice, je po poročanju South China Morning Post dejal Jawad.

V naslednjih nekaj tednih naj bi stekla dobava
Ministrstvo za gospodarstvo je v ločeni izjavi dejalo, da naj bi dobave iz Rusije prispele v naslednjih nekaj tednih. Moskva je potrdila, da so s talibani sklenili “predhodne dogovore”. “Zdaj morata (obe strani) podpisati konkretne dogovore o količinah in seznamu izdelkov,” je po poročanju ruske državne tiskovne agencije TASS dejal ruski posebni odposlanec za Afganistan Zamir Kabulov.

Gospodarska kriza v Afganistanu se je le še poslabšala, odkar so se talibani vnovič vrnili na oblast po naglem umiku tujih sil pod vodstvom ZDA avgusta lani. Bančni sektor v državi je skoraj propadel, potem ko je Washington zamrznil 7 milijard ameriških dolarjev afganistanskega premoženja v ZDA. Med ameriškim posredovanjem v Afganistanu so bile na voljo milijarde dolarjev tuje pomoči, ki so 20 let pomagale podpirati afganistansko gospodarstvo. Potem ko so talibani prevzeli oblast, je posledično prišlo do zmanjšanja pomoči, kar je krizo še dodatno poglobilo.

Talibani v Afganistanu (Foto: epa)

Dveletna suša je prizadela proizvodnjo hrane v državi. Talibanski uradniki trdijo, da želijo skleniti trgovinske dogovore z mednarodno skupnostjo in so do zdaj prejemali nafto in plin iz sosednjega Irana. Afganistanske vlade še ni priznala nobena država, a Rusija vzdržuje dvostranske vezi z radikalnimi islamisti, preden so ti lani prevzeli oblast. Rusija je ena redkih držav, ki je imela odprto veleposlaništvo v Kabulu med kaotično vrnitvijo talibanov na oblast.

Sara Kovač