fbpx

Olimpijske igre bodo potekale v izrednih razmerah: Japoncem priporočajo, naj ostanejo doma in spremljajo igre preko televizorja!

Foto: epa

Pozornost sveta je usmerjena v Tokio, približujejo se namreč olimpijske igre, kjer se bodo pomerili najboljši športniki sveta. Ker bi morale biti igre že lani, pa jih je preprečila epidemija novega koronavirusa. Na dan, ko je v Tokio prispel predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, je japonski predsednik vlade Jošihide Suga najavil, da bodo v olimpijskem mestu uvedene izredne razmere na račun preprečevanja vnovičnega širjenja okužb. 

Premier Jošihide Suga je v današnji izjavi za javnost povedal, da bo izredno stanje začelo veljati v ponedeljek in bo trajalo do 22. avgusta. To v praksi pomeni, da bodo olimpijske igre, ki se bodo pričele 23. julija in trajale do 8. avgusta, v celoti potekale v okviru nujnih ukrepov, ki bodo uvedeni. Temu bodo sledile paraolimpijske igre, ki se pričnejo 24. avgusta.

“Upoštevajoč vpliv seva delta in z namenom da preprečimo ponovno širjenje okužb po državi, moramo okrepiti ukrepe za preprečevanje širjenja virusa,” je ob napovedi nujnih ukrepov zatrdil Suga. Thomas Bach, se je ob prihodu na Japonsko večinoma izogibal kameram, v deževnem popoldnevu pa se je odpravil na sedež Mednarodnega olimpijskega komiteja v Tokiu, hotelu s petimi zvezdicami v središču mesta. Po poročanjih naj bi ga čakala tridnevna samoizolacija.

Foto: epa

Do prihoda Bacha v Tokio je prišlo dva tedna pred odprtjem olimpijskih iger, ki bi morale biti na sporedu lani. Mednarodni olimpijski komite si skupaj z lokalnimi organizatorji prizadeva, da se med pandemijo, kljub vsemu organizira olimpijske igre, s tem pa se ne strinjata japonska javnost in zdravstvena stroka. Bari, restavracije in karaoke bari, kjer strežejo alkohol, bodo morali zapreti vrata. Prepoved strežbe alkohola je namreč, po njihovih besedah, ključni korak za zmanjšanje števila olimpijskih veselic, kjer se pije in zabava. Od prebivalcev Tokia se pričakuje, da čim več časa preživijo doma, in da olimpijske igre spremljajo preko televizijskih sprejemnikov.

“Kaj narediti glede ljudi, ki vidijo užitek v tem, da se po igrah odpravijo na pijačo, je glavno vprašanje,” je dejala minister za zdravje Norihisa Tamura. Izredno stanje, ki je v veljavi trenutno, se zaključi v nedeljo. Tokio je v četrtek poročal o 896 novih primerih okužbe, teden prej je bilo teh 673. V sredo so zabeležili 920 primerov, kar je največ od 13. maja letos, ko so zabeležili 1.010 primerov okužb.

Otvoritvena slovesnost morda ne bo vključevala gledalcev
Navijačem iz tujine je bila pred meseci prepovedana udeležba na olimpijskih igrah. Toda pred samo dvema tednoma so se organizatorji in Mednarodni olimpijski komite odločili, da bodo prizorišča zapolnili do 50 odstotkov zmogljivosti, množica pa ne sme preseči 10 tisoč ljudi. Izredno stanje, ki ga je danes napovedal japonski premier, jih bo prisililo k ponovni spremembi načrtov. Do odločitve okrog tega bo verjetno prišlo v kratkem. Naglo naraščajoče število primerov verjetno pomeni, da bodo športna prizorišča brez gledalcev z izjemo sponzorjev in nekaterih drugih. Brez navijačev bi se lahko odvila tudi otvoritvena slovesnost na 1,4 milijarde dolarjev vrednem državnem stadionu.

Foto: epa

Povečanje števila okužb je tudi prisililo mestno vlado v Tokiu, da je z glavnih ulic umaknila štafeto olimpijske bakle, kar je omogočilo, da ta potuje samo preko oddaljenih otokov ob tokijski obali. Ni še jasno, kako bo bakla prispela do stadiona, kjer se bo odvila otvoritvena slovesnost. “Okužbe so v fazi širjenja in vsi v tej državi morajo trdno razumeti resnost tega,” je dejal dr. Shigeru Omi, najvišji vladni zdravstveni svetovalec. Oblasti je pozval, naj pred olimpijskimi igrami hitro sprejmejo ostre ukrepe, saj se bližajo poletne počitnice.

V primeru vnovične odpovedi bi prišlo do velike finančne izgube
Omi je po poročanju Associated Press že večkrat pozval k prepovedi gledalcev na igrah in v podporo tega zatrdil, da je “nenormalno” prirejati olimpijske igre med pandemijo. Povsem ločeno se je v sredo sestal vladni svetovalni odbor za covid-19, ki je izrazil zaskrbljenost zaradi ponovne rasti okužb. “Dve tretjini okužb v prestolnici prihaja iz Tokia, naša skrb pa je širjenje okužb na sosednja območja,” je povedal Ryuji Wakita, generalni direktor Nacionalnega inštituta za nalezljive bolezni. Čeprav olimpijskim igram nasprotuje zdravstve3na stroka, se za njihovo organizacijo zavzemajo tudi zato, ker je njihova preložitev imela vpliv na ustavitev dohodkovnega toka pri Mednarodnem olimpijskem komiteju. Skoraj 75 odstotkov dohodka namreč dobi od prodaje pravic za oddajanje, ocene pa kažejo, da bi v primeru vnovične odpovedi, prišlo do izgube v višini od 3 do 4 milijarde ameriških dolarjev.

Foto: epa

Na Japonsko naj bi prispelo približno 11 tisoč olimpijcev in 4.400 paraolimpijcev, poleg tega pa naj bi prišlo tudi več deset tisoč uradnikov, sodnikov, administratorjev, sponzorjev, izdajateljev TV programov in medijev. Le 15 odstotkov Japoncev je popolnoma cepljenih, kar je malo v primerjavi z ZDA, kjer delež teh znaša 47,4 odstotka ali z Veliko Britanijo, kjer je cepljenih skoraj 50 odstotkov ljudi.

Nina Žoher