fbpx

Orban evropsko migrantsko politiko opisal kot svetovno koalicijo tihotapcev ljudi, aktivistov in elitnih politikov

Viktor Orban - simbol nove Evrope. (Foto: epa)

Premier Viktor Orban navaja, da se morajo Madžari v letošnjem letu ubraniti pred petimi večjimi napadi. V svojem letnem nagovoru državljanom, v katerem je povzel stanje v državi, je v petek med drugim dejal: “Potrebna bo nova državna politika.”

Madžarski predsednik Orban je v petek v Budimpešti nagovoril državljane in državljanke. V tokratnem, že 19. nagovoru narodu, je uvodoma omenil zahteve Bruslja, ki poskuša preprečiti zmanjšanje pristojbin za javne storitve. Kot pravi Orban, težava tiči v vprašanju, ali bi morala Madžarska ščititi svoj interes po zmanjšanju javnih pristojbin ali pa bi morala odločanje o energetskih pristojbinah spet prepustiti velikim korporacijam.

Naslednji problem, ki ga je izpostavil, pa so migracije. “Kljub krvavi resnici in grozovitim dejstvom”, kot pravi, “se lahko migranti po Evropi še vedno gibljejo prosto.” Vprašanje je torej, ali bi morali migrante, dokler ti ne pridobijo azila, pridržati v priporu.

Sorosov imperij označil za plenilskega
Kot pravi Orban, se bo treba upreti čedalje vplivnejšim aktivistom mednarodnih organizacij in tujim poskusom vplivanja na stanje. Gre namreč za delo aktivistov, plačanih od mednarodnih organizacij in njihovih enot na Madžarskem. “V naših vodah pretijo ogromni plenilci – gre za nekakšen transnacionalni imperij Georga Sorosa.” Kljub želji Madžarov, izraženi na jesenskem referendumu, ki je dosegel predpisano kvoto, mednarodne organizacije še vedno financirajo poskuse, “da bi na stotine tisočev migrantov privedli v Evropo,” pravi Orban.

Madžarski premier navaja, da bosta četrti in peti del usmerjena v preprečitev, da bi davčna politika in financiranje novih delovnih mest ostala v pristojnosti nacionalnega odločanja. Glede obdavčitev pa pravi, da želijo v Bruslju državam članicam odvzeti še več moči in na tem mestu se moramo vprašati, ali bi morali imeti posamični narodi pravico odločanja o davkih v svoji lastni državi. Dodaja še: “Vprašanje je pri pobudah za ustvarjanje novih delovnih mest podobno – Bruselj bo namreč napadel tudi te.

“Če hočemo, da Madžarska v letu 2017 ostane ena od vodilnih držav, se moramo Madžari glede teh petih vprašanj jasno izraziti. Za vsemi petimi vprašanji namreč tiči problem narodne samoodločnosti,” pravi madžarski predsednik vlade.

Dovolj je utopičnih idealov
Spregovoril je tudi o žgočih dogodkih preteklega leta. “Zgodovina je vedno kljubovala napovedim” in “se posmehovala prerokom levičarske politike“. Čeprav so nekateri menili, da je globalni liberalni svetovni red nespremenljiv, je zgodovina “naredila oster obrat” in se “odvrnila od predvidene poti.”

V svojem nagovoru se je Orban navezal tudi na brexit, ameriške predsedniške volitve, italijanske vladne spremembe in madžarski referendum, rekoč, da imajo ljudje po celem svetu dovolj »arogance, pokroviteljstva« in vsiljenih utopičnih idealov. Kot je povedal, je bila Evropa v preteklih letih priča vzponu glasov, ki so bili do tedaj namenoma utišani in katerih »usta so bila zavezana« v imenu politične korektnosti.

Toda kljub blaginji, je dodal premier, bo prihodnost Evropske unije kmalu zasenčila njeno sedanjost
Sodeč po Orbanu so se “bojne linije” leta 2016 precej zaostrile, narodi so se začeli upirati globalistom, pripadniki srednjega ekonomskega razreda pa so se začeli zoperstavljati svojim voditeljem. V Evropski uniji so se suverene države tako začele upirati federalistom, volivci pa so se bruseljskim birokratom postavili po robu.

Po mnenju madžarskega predsednika vlade razlog za to, da se je nezadovoljstvo obrnilo v upor, tiči v dejstvu, da je v zahodni polovici Evrope in na čezatlantskem ozemlju v družbi globoko ukoreninjen način “odprte družbe”, ki pojasnjuje politično preganjanje v smislu politične korektnosti.

“Odprta družba je odpravila z demokracijo razprave in jo zamenjala z demokracijo korektnosti,” pojasnjuje Orban, “zato moč, odločanje in vpliv niso več v rokah izvoljenih vlad, pač pa z njimi upravljajo neizvoljena globalna omrežja, medijski guruji in mednarodne organizacije.”

Svetovna koalicija tihotapcev ljudi, aktivistov in elitnih evropskih politikov
Z gospodarskega stališča Orban “odprto družbo” opisuje na naslednji način: “Če lisice spustimo v kokošnjak in jim pustimo, da se prosto sprehajajo, bodo zmagale znova in znova – tega jim ne more preprečiti nihče. Ko se na koncu,” dodaja, “obubožani in počasi prebujajoči se državljani uprejo, jih preplavijo milijoni migrantov z drugačnimi veroizpovedmi in običaji.”

“Tako postopa najbolj bizarna svetovna koalicija tihotapcev ljudi, aktivistov za človekove pravice in elitnih evropskih politikov – v Evropo so namenoma pripeljali milijone migrantov,” je v nagovoru poudaril madžarski voditelj.

Toda “vladarji globalne politike” se ne predajo. Oznanili so, da držav, kjer na volitvah ne zmagajo liberalci, ne morejo več označiti kot demokratične. Pravijo, da so “ti ljudje grožnja demokraciji”. Nenadoma tisti, ki so se “dotlej histerično borili za svobodo tiska”, zahtevajo omejitve medijev in interneta. “Če se komurkoli zazdi, da je madžarska ‘kraljevska’ javna televizija preveč nevtralna, naj sem in tja preklopi na kakšen ameriški program …, ko bo preklopil nazaj, mu bo odleglo,” je primer slikovito opisal Orban.

“A dovolj o tem. Nismo se zbrali, da bi ocenjevali Evropsko unijo – ne glede na to, kako privlačna je lahko Madžarom tematika globalnih interesov,” je dejal madžarski predsednik vlade in temo obrnil na Madžarsko, ki je svoj javni upor že dala skozi. “Pravzaprav smo bili prvi, ki smo se uprli, in sicer že leta 2010.” V preteklih sedmih letih je Madžarska osnovala svoj politični in gospodarski sistem, ki “je merodajen in ustreza našim potrebam,” je povedal Orban.

Propad Evropske unije bi bil prestiž, ki si ga ne smemo privoščiti
Kot primer madžarskega upora Orban navaja zavrnitev Mednarodnega monetarnega sklada (MDS), obdavčitev mednarodnih podjetij in zmanjšanje javnih pristojbin. Kljub dejstvu, da so nekdanja vlada Združenih držav Amerike, Bruselj in celo Berlin izrazili, da se migracij ne sme omejevati, se je madžarska vlada temu uprla. Postavili so ograje, ustavili prehod migrantov in na takšen način zaščitili tako Madžarsko, “kot tudi Evropo”.

“Seveda,” dodaja, “bomo v državo spustili prave begunce: Nemce, Nizozemce, Francoze, Italijane ter ogorčene politike in novinarje, ki želijo na Madžarskem ponovno najti Evropo, ki so jo v svoji domovini izgubili.”

Madžarski predsednik vlade je prepričan, da je treba vzdrževati politično stabilnost, saj bi bil njen propad prestiž, “ki si ga ne moremo privoščiti in do katerega ne bo prišlo, dokler imamo vajeti v svojih rokah”.

M. P.