Orban razglasil zmago nad tretjim valom epidemije

Datum:

Madžarski premier Viktor Orban je v izjavi za javnost dejal, da so na Madžarskem izjemno napredovali v boju proti koronavirusu. Hkrati je napovedal, da bodo kmalu lahko pričeli s sproščanjem omejitev, denimo nošnjo mask v zaprtih prostorih. Ključno pri njihovemu boju z epidemijo je bilo zgodnje naročanje cepiv v Rusiji in na Kitajskem, kljub temu, da jih EMA ni odobrila. Tveganje s cepivom pa se je na primeru Madžarske izkazalo za pozitivno, saj je vsaj z enim odmerkom že cepljenih približno polovica prebivalcev, rusko cepivo Sputnik pa po analizah dosega 91,6-odstotno učinkovitost.

Madžarski premier Viktor Orban je v petek v pogovoru za državni radio dejal, da bo večina omejitev zaradi epidemije covid-19, vključno z nočno policijsko uro, odpravljena ta konec tedna, ko bo država dosegla mejnik pet milijonov cepljenih prebivalcev, kar je približno polovica vseh v državi, poroča RT.

“To pomeni, da smo premagali tretji val pandemije,” je dejal Orban in dodal, da je prišel čas, ko se bodo na javnih mestih poslovili od nošenja mask. Izjavil je, da bodo poleg tega dogodki v zaprtih prostorih odprti za tiste, ki so bili cepljeni, na prostem pa lahko potekajo zborovanja do 500 ljudi.

Madžarska boljša pri cepljenju od EU
Madžarska je edina država v Evropski uniji, ki je proti volji Bruslja odobrila in uporabila cepiva, razvita v Rusiji in na Kitajskem. To je Budimpešti omogočilo, da cepi več ljudi, kot jih je v povprečju EU. Na Madžarskem je že približno polovico prebivalstva cepljenega z vsaj enim odmerkom. Za primerjavo so v Bruslju v četrtek dejali, da je bilo cepljenih le 40 odstotkov odraslih v EU.

Foto: epa

Budimpešta je po upadu okužb marca že odprla številne sektorje svojih storitvenih dejavnosti, vključno s hoteli, restavracijami, zdravilišči, gledališči, kinodvoranami, telovadnicami in športnimi prizorišči. Gospodarstvo države se je leta 2020 skrčilo za pet odstotkov zaradi dolgotrajnih omejevalnih ukrepov, vendar vlada v letu 2021 načrtuje 4,3-odstotno gospodarsko rast.

Madžarska uporabljala tudi rusko cepivo Sputnik V
Madžarska je postala prva država v Evropski uniji, ki je februarja začela uporabljati rusko cepivo Sputnik V, ko je z Moskvo sklenila dogovor za okrepitev oskrbe. Konec aprila je Budimpešta prejela 3,5 milijona odmerkov cepiva ruskih in kitajskih proizvajalcev, poleg 3,6 milijona ostalih cepiv v okviru programa javnih naročil v EU. Februarja je študija, objavljena v britanski medicinski reviji The Lancet, pokazala, da ima Sputnik V več kot 91,6-odstotno učinkovitost pri cepljenju, kar se je obrestovalo tudi Madžarski.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...