Oster ukrep: Britanci bodo izgnali vse muslimanke brez znanja angleščine

Foto: Twitter

Britanski premier David Cameron je danes napovedal, da bodo britanske oblasti izgnale muslimanske ženske, katerih znanje angleščine ne bo dovolj dobro. Namignil je tudi, da naj bi bili ljudje s slabim znanjem angleščine “bolj dojemljivi” za sporočila skrajnih skupin, kakršna je Islamska država.

Britanska pravila za priseljevanje že zdaj zahtevajo, da morajo zakonci, ki se želijo pridružiti svojim partnerjem v Veliki Britaniji, govoriti angleško, vendar je premier David Cameron zdaj napovedal, da jih bodo po dveh letih in pol bivanja še enkrat preizkusili, da se prepričajo, da se njihovo znanje jezika izboljšuje.

Bivanje pomeni odgovornost
Ne bo vam zagotovljeno, da boste lahko ostali, če ne boste izboljšali svojega jezika. Ljudje, ki prihajajo v našo državo, imajo tudi odgovornosti,” je dejal britanski premier za radio BBC. Cameronova konservativna vlada je ravno začela izvajati 26 milijonov evrov vreden program za jezikovno izobraževanje žensk v izoliranih skupnostih, kar naj bi pospešilo njihovo integracijo.

Veliko muslimank sploh ne govori angleško
Po ocenah vlade namreč v Veliki Britaniji med skupno 53 milijoni Britancev živi okoli 2,7 milijona muslimanov. Od tega je okoli 190.000 muslimank – ali 22 odstotkov vseh muslimank, ki angleško govorijo slabo ali pa sploh ne.

Po ocenah Cameronove vlade lahko to pomeni tudi, da so ti ljudje, ki ne znajo dobro angleščine, bolj dojemljivi za sporočila skrajnih skupin, kakršna je IS.

Ne pravim, da obstaja jasna povezava med tem, da nekdo ne govori angleško, in tem, da postane skrajnež, ampak če ne govoriš angleško in se nisi sposoben integrirati, potem imaš morda težave glede razumevanja lastne identitete in si morda bolj dojemljiv za sporočila skrajnežev,” je dodal Cameron za BBC.

Islamske skupine: To je sramotno stereotipno označevanje
Na njegove besede so se že odzvale islamske skupine na Otoku. Vodja fundacije Ramadan Mohammed Shafiq, ki si prizadeva za boljše odnose muslimanske skupnosti z drugimi, je Camerona obtožil “sramotnega stereotipnega označevanja“. “David Cameron in njegova konservativna vlada spet izrabljata britanske muslimane za nabiranje poceni političnih točk, da bi se izkazala za odločne,” je dejal Shafiq.

Do Camerona so bili kritični tudi pri opozicijskih laburistih. Andy Burnham, ki velja za notranjega ministra v senci, je dejal, da ima Cameron “neroden in poenostavljen pristop“, ki da nepravično stigmatizira celotno muslimansko skupnost.

M. P., STA