fbpx

[VIDEO] Kaj se dogaja na škotskem otoku Bute, ki so ga naselili z migranti?

Kar 15 sirskih družin so naselili na škotski otok Bute, kjer so jim oblasti ponudile brezplačna prebivališča in druge ugodnosti, ki jih domačini nimajo. Nedelo, spolno nadlegovanje in nespoštovanje zakonov resno jezijo lokalno prebivalstvo.

Trije sirski dečki na popolnoma novih kolesih, ki so jih dobili v dar od države, kolesarijo v napačno smer enosmerne ulice samotnega britanskega otoka in se niti ne zavedajo, da kršijo prometne predpise, saj ne poznajo pravil ter ne govorijo niti besedice angleškega jezika. Ostali udeleženci v prometu lahko le nemo opazujejo in jih spustijo mimo.

Mladi begunci so stari med osem in petnajst let ter prihajajo iz petnajstih družin, ki so na novo priseljene na otoku ob zahodni obali Škotske s 6500 prebivalci, poroča Dailymail.

Prejšnji teden so v Veliko Britanijo prispela še tri letala z begunci, s katerimi vlada Davida Camerona izpolnjuje zavezo o pomoči in sprejemu 20 tisoč beguncev. Vlada je do božiča po britanskem otočju razselila zadnjo skupino prišlekov, ki šteje tisoč Sircev. Škotski minister jim je ob njihovem prihodu napovedal toplo dobrodošlico ter jim zaželel vse dobro pri novem začetku njihovega življenja.

Kar dva od stotih potencialna terorista
Sirske družine so dobile v dar brezplačno nastanitev, v cerkvi pa so jim uredili tudi molilnico, kjer lahko večkrat dnevno molijo. Vse migrante so varnostno preverili, da bi preprečili varnostne grožnje morebitne infiltracije teroristov, saj sta po besedah libanonskega ministra Eliasa Bou Saaba od stotih migrantov kar dva pripadnika IS, ki želita priti v Evropo.

Pred prihodom Sircev so bili na mirnem otoku edini prišleki upokojenci, ki so se tam odločili preživeti starost. Številni mladi domačini pa so se v lovu za boljšim življenjem preselili na celino.

Za migrante luksuz, domačinom bore malo
Glede novo naseljenih Sircev so se pri domačinih pojavile napetosti; pa ne samo zaradi otrok, ki kolesarijo v napačno smer. Otočani so namreč razdeljeni med tiste, ki so sirske migrante brezpogijno sprejeli medse, in ostale, ki so vlado v Londonu ter lokalne oblasti jezno obtožili. Slednji so bili še posebej razočarani nad ponujenim luksuzom in vsem denarjem, ki je bil namenjen migrantom, medtem ko za domačine še vedno veljajo varčevalni ukrepi.

Ker so oblasti zaradi prihoda migrantov pripravile kar 25 milijonov evrov težak varčevalni ukrep, so ogrožene številne javne storitve. Pod velikim vprašajem bo še nadaljnji obstoj policistov, ki pomagajo otrokom varno v šolo, knjižnic, učiteljev asistentov ter komunale. Celo božično razsvetljavo so prestavili na drugo leto.

Za migrante tudi najnovejši telefoni in 300 evrov mesečno
Medtem ko so domačinom zategovali pasove, so Sircem ponudili brezplačne domove z novimi kuhinjami, preprogami in pralnimi stroji. Kljub temu da gre za eno najbolj revnih območij Združenega kraljestva, so vsi migranti – dokler ne dobijo državnega zavarovanja – od notranjega ministrstva prejeli skoraj 300 evrov. Poleg tega, da so sirske družine oproščene plačevanja davkov, so prejele tudi brezplačno ogrevanje in razsvetljavo ter posebno ponudbo halal mesa, ki je zaklano po islamskih predpisih.

V podporo migrantom so dobrodelne organizacije za nakup telefonov zanje zbirale denar, kljub temu da jih vsi že imajo – vključno z najnovejšimi iPhoni. Mnogo začudenih pogledov in zgražanja je pritegnila v migrantski center preurejena katoliška cerkev. Lokalni hotelir je “precej začuden zaradi tega, saj sem prepričan, da mošeje v njihovi državi ne bi nikoli nudile enakega gostoljubja za nas”.

Delo jim je španska vas
Migranti, ki so nastanjeni v cerkvi svetega Andrewa, niso poprijeli še za nobeno delo, saj le posedajo pred poslopjem in kadijo, otroci pa se vozijo z novimi kolesi in čeladami. “Tukaj je veliko lokalnih otrok, ki bi za božič radi imeli novo kolo, pa starši nimajo denarja,” je dejal zaskrbljeni domačin.

Mark Lingard, ki je nekdanji vojak in poslovnež, pozorno spremlja socialni eksperiment integracije migrantov. “Lokalni svet trdi, da bodo migranti našli delo, vendar tukaj delovnih mest ni dovolj niti za domačine. Skrbi me, da smo si z gostovanjem skupine ljudi, ki cele dneve ne počne ničesar, nakopali velik problem.

Prepoved božičnega okraševanja in nadlegovanje
Iz kraja, kjer so naselili migrante, prihaja tudi vest, da je neka ženska, ki živi poleg migrantske družine, želela krasiti hišo z božičnimi okraski, vendar jo je uradnik za migracije prosil, naj hiše ne okrašuje preveč, da ne bi užalila njihovih verskih čustev.

Prihajajo pa tudi vesti o nadlegovanju. Neka mati dveh otrok je že dan potem, ko so na otok prispeli migranti, doživela neverbalni napad sirskega najstnika, ki se je mimo peljal v avtu. “Sirski najstnik je z rokami in usti napravil znak za oralni seks.” Ko ga je gospa pogledala z začudenjem, je gestikularen prikaz oralnega seksa še enkrat ponovil. Dejanje je prijavila na urad za migracije, kjer ji niso z ničemer pomagali.

Nekaj prijav je bilo tudi v zvezi z oblačenjem. Ko je mlada dvajsetletnica hodila po središču mesta Rothesay v kratki majici, jo je tam ustavila sirska ženska, ki jo je nadrla, da “mora nositi pokrita ramena.

Kaj bo čez eno leto?
Ni presenetljivo, da napetosti med lokalnim prebivalstvom in migranti naraščajo. Revščina in nezadostno število delovnih mest še bolj poglabljata nezadovoljstvo in jezo nad prišleki, ki ničesar ne počnejo in pri tem uživajo v vseh ugodnostih, ki jih domačini ne premorejo. Kdo ve, kaj se bo zgodilo, ko jim bodo čez eno leto potekle vse zastonjkarske ugodnosti. V resnici niti niso toliko krivi migranti kot pa oblast, ki je zaradi nepremišljenega socialnega eksperimenta povzročila, da se bodo migranti sami odselili v večja mesta, kjer se bodo počutili bolj domače.

M. P.