fbpx

Pakistanki verski fanatik v poroko prisilil katoličanko: sodišče ga je domnevno oprostilo zaradi pritiskov njegovih podpornikov na sodišču

Foto: twitter

Ravnanje pakistanskih oblasti je tipičen primer spodbujanja verske nestrpnosti. V javnosti je odjeknila novica, da je tamkajšnje sodišče oprostilo verskega fanatika, ki je v poroko prisilil 14-letno katoličanko. Sodišče je po predstavitvi lažnih dokumentov podalo izjavo, da je omenjeni skrajnež upravičen do takšnega ravnanja in ga oprostilo vseh obtožb. Družina ugrabljene pa je preko svojega odvetnika že napovedala pritožbo, vendar je do osvoboditve ugrabljene še dolga pot. 

Radikalni islamist Mohamad Nakash je pred časom v Pakistanu ugrabil tedaj še 14-letno katoličanko Mairo Shahbaz in jo prisilil v poroko. Pred tem je še dosegel, da se je odrekla svoji veroizpovedi. Fanatik je mladoletnico najprej ugrabil na njenem domu, ko je bila sama. Sodišče pa je Nakasha že oprostilo. Svojo sodbo je utemeljilo na podlagi ponarejenih dokumentov, ki jih je na sodišču predstavil. Po njihovem prepričanju je do svojega ravnanja povsem upravičen. Nakash je na sodišču predstavil lažne dokumente, ki potrjujejo, da sta bila s kristjanko leta 2019 tudi uradno poročena in je imela 19 let, s čimer je sodnika prepričal, poroča Polonia Christiana.

Ob tem je potrebno poudariti, da se je na sodišču zbralo 150 Nakashevih privržencev. Sodišče se je verjetno pod njihovim pritiskom odločilo za takšno razsodbo. Odvetnik, ki ga je najela družina ugrabljene deklice, je že napovedal pritožbo, toda do njene osvoboditve lahko mine še veliko časa. Podobno se je namreč zgodilo z Asio Bibi, ki je bila obtožena bogokletstva in jo je spoznalo za nedolžno šele pakistansko vrhovno sodišče. Bibi vsekakor ni mogla ostati v Pakistanu, zatočišče pa ji je ponudila Kanada, saj so si islamisti prizadevali za njeno usmrtitev. Gre za dva primera preganjanja, ki ju doživljata dve konkretni osebi v že omenjeni azijski državi. Takšno ravnanje pakistanskih verskih fanatikov je vsekakor treba obsoditi, pritiski pa se morajo vršiti tudi na mednarodni ravni.

Foto: epa

Pakistanska kristjanka Asia Bibi bo o svoji grozljivi usodi šeriatskega prava v Pakistanu spregovorila v knjigi Končno svobodna. Najbolj znana pakistanska kristjanka pravi, da nad vsemi kristjani v Pakistanu visi t.i. Damoklejev meč. Na smrt obsojena Bibi je po dolgoletnih sodnih postopkih našla zatočišče v Kanadi. Od tam pa še vedno opozarja na težaven položaj kristjanov v svoji domovini. Knjiga bo izšla septembra. “Ne glede na mojo svobodo, večina kristjanov v Pakistanu živi v težkih življenjskih razmerah. Podvrženi so represiji vladajočih. Nad njimi visi usoda Damoklejevega meča.” 

Foto: epa

Jure Kos