Palestinci v 38 urah na Izrael izstrelili tisoč raket!

Izraelske rakete zadevajo cilje v Gazi. Foto: EPA

Smrtonosna izmenjava raket med Palestinci in izraelsko vojsko se močno stopnjuje, Združeni narodi pa so zaskrbljeni, da bi lahko prišlo do prave vojne. Generalni sekretar OZN Antonio Gutters je dejal, da je resno zaskrbljen zaradi neprestanega nasilja. Poročajo pa tudi o smrti 52-letnega očeta in njegove hčerke iz Tel Aviva, ko je raketa zadela njihov avto.

Palestinci so v 38 urah izstrelili več kot 1000 raket, največ na Tel Aviv. Da materialna škoda in število mrtvih na izraelski strani ni visoka, gre pripisati njihovi tehnologiji obrambe pred raketnimi napadi. Prav tako je Izrael že izvedel številne zračne napade in uničil nekaj stavb, kjer so bivali teroristi. Od ponedeljka je bilo ubitih vsaj 43 Palestincev in šest Izraelcev.

Organizacija združenih narodov je pozvala obe strani, naj končata napade, ki bi lahko ušli izpod nadzora, saj se stanje bliža pravi vojni. Medtem pa je ameriški tiskovni predstavnik Ned Price dejal, da ima Izrael vso pravico do obrambe, palestinsko ljudstvo pa pravico do varnosti. Izraelski obrambni minister Benny Gantz pa pravi, da so bili dosedanji zračni napadi “šele začetek”. Teroristične organizacije so bile močno prizadete in bodo še naprej zaradi njihovih napadov na Izrael. Povrnili bomo mir in tišino zavedno”.

Notranjost mošeje Al-Aqsa

Benjamin Netanjahu je v torek zvečer razglasil izredno stanje, kar se je zgodilo prvič po letu 1966, da so uporabili izredne pristojnosti nad arabsko skupnostjo. Napetosti so naraščale, ko so palestinski protestniki bili vse bolj nasilni in metali kamne na policijo, ki pa se je odzvala z solzivcem in napadom na mošejo Al-Aksa na Tempeljskem griču. Zgornja slika prikazuje notranjost mošeje danes zjutraj, ki je vse drugo kot tempelj molitve, pravi Izraelec in strokovnjak za odnose med Izraelom in Palestino, Amir Tsarfati. “Je to religija miru, ki izkorišča hišo molitve kot skladišče orožja za proteste. Ko bodo izraelski policisti posredovali bodo pa prikazali, da želijo zavzeti sveto mesto. Sveto? je dejal Tsarfti, “samo poglejte sliko še enkrat”.

Anita Gužvič