fbpx

Panika na švicarski podzemni železniški postaji: Moški iz Zahodne Sahare zakričal: “Allahu akbar!”

Foto: YouTube

Glede na to, da se Evropa srečuje z vedno bolj pogostimi terorističnimi napadi in grožnjami, se ni mogoče čuditi, da ljudje postanejo panični, ko zaslišijo vzklik “Allahu akbar”. Nič drugače ni bilo na postaji podzemne železnice v švicarski Lozani, ko je moški zakričal “Allahu akbar”, saj so se ljudje v pričakovanju eksplozije razbežali. Tožilstvo je potrdilo, da se je moški tako odzval zaradi živčnosti in ni predstavljal nikakršne grožnje za javnost. 
Na podzemni železniški postaji Bessieres je v petek popoldne okrog 13.30 prišlo do zmede in panike, po tem ko je moški v arabščini zakričal “Allahu akbar”. To je storil ravno med odpiranjem vrat na postaji, zato ni čudno, da je množica potnikov v pričakovanju eksplozije zbežala na prosto.
“Spraševali smo se, ali bomo slišali eksplozijo za seboj,” je za časnik 24 Heures povedala ena izmed prič. Policija je po prijavi dogodka nemudoma prispela na prizorišče in aretirala 30-letnega Šveda, rezidenta iz Zahodne Sahare, ozemlja, ki je pod maroškim nadzorom, in ga v skladu z 258. členom švicarskega kazenskega zakonika obtožila povzročanja grožnje javnega strahu.

Foto: YouTube

Obtoženi je po navedbah preiskovalcev povedal, da je imel paranoični napad in je pozval Boga, naj mu v stiski pomaga. Nato pa je tudi tožilec potrdil, da gre za osebo, ki je bila v strahu za svoje življenje. “Na vrhu krize se je soočil s paranojo in pozval boga k pomoči.”

Foto: YouTube

Psihiatri odločili, da moški ne ogroža varnosti
Moškega so pregledali psihiatri, po navedbah portala Russia Today so ga nato pridržali do obravnave, kjer so se odločili, da ne predstavlja nevarnosti za okolico. Besedi Allahu akbar sicer uporabljajo tako muslimani kot tudi arabsko govoreči kristjani, medtem ko izražajo občutke, kot so: veselje, groza, navdušenje in molitev. Razlog za strah ljudmi ob teh besedah je v tem, da jih islamski ekstremisti pogosto zlorabljajo v terorističnih napadih, ki se na evropski celini vrstijo kot po tekočem traku.
N. Ž.