fbpx

Papež udaril po mizi: nič več cigaret in kajenja v Vatikanu

Papež Frančišek. Foto: epa

Papež Frančišek se je odločil, da bo prepovedal prodajo tobačnih izdelkov v Vatikanu. Prepoved bo začela veljati s prihodnjim letom, razlog pa je preprost – skrb za zdravje.

“Sveti sedež ne more podpirati prakse, ki očitno škoduje zdravju ljudi,” je po poročanju medija Independent dejal tiskovni predstavnik Greg Burke. Ob tem je citiral podatke Svetovne zdravstvene organizacije, ki kažejo, da zaradi posledic kajenja vsako leto umre sedem milijonov ljudi.

Cenejše cigarete, velik zaslužek
Tobačni izdelki so bili sicer do zdaj v Vatikanu veliko cenejši kot drugje po Italiji, kjer je bil davek veliko višji. Zaposleni v Vatikanu so sicer imeli omejitev in so lahko kupili pet škatlic cigaret na mesec, a številni Italijani so prav zaradi cene prosili svoje prijatelje nekadilce, naj jim cigarete kupijo v Vatikanu.

Burke je ob tem dejal, da so imeli zato kar nekaj zaslužka, a noben zaslužek ne more biti upravičen, če ogroža zdravje ljudi. Prodajali bodo le še velike cigare, saj se dim cigar ne inhalira.

Vatikan bo tako postal ena izmed redkih državic, kjer bo kajenje prepovedano. Do zdaj so kajenje prepovedali v Butanu, in sicer leta 2005, saj naj bi škodovalo dobri karmi.

B. O.