fbpx

Po projekcijah WHO do pomladi v “evropski” regiji več kot 2,2 milijona mrtvih zaradi covida-19

Slika je simoblična (foto: EPA)

Po napovedih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi število smrti zaradi covida-19 v Evropi do marca 2022 preseglo dva milijona ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) svari, da bi letošnjo zimo lahko po njihovih predvidevanjih zaradi covida-19 v “evropski regiji” v skupnem seštevku preseglo dva milijona ljudi. Po trenutnih podatkih dostopnih na Covid Observer je bilo v Evropi do 23. novembra 2021 potrjenih 62.385.550 okužb s sars-cov-2. Smrtnih je bilo 1.126.628 primerov. Evropa ima 746,4 milijonov prebivalcev po podatkih iz 2018.

Skoraj polovica od 53 držav, ki se sestavljajo evropsko regijo WHO, naj bi se soočalo z “visoko ali ekstremno obremenitvijo” prostih bolnišničnih postelj po nastopu zime. Po poročanju Politico projekcije o številu smrti v evropski regiji WHO poleg evropskih vključuje tudi številne države na meji z Azijo in Bližnjim vzhodu, kot so Turčija, Izrael, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan. Enako naj bi bile kritično obremenjene tudi intenzivne enote v kar 49 evropskih državah. “Skupno število smrti naj bi po projekcijah trenutnih trendov do pomladi naslednje leto preseglo 2,2 milijona,” so opozorili pri WHO.

Nujno poskrbeti za samozaščito

Po trditvah WHO naj bi za nastalo stanje bil odgovoren delta sev koronavirusa, ki je dominanten v Evropi. Nobena od držav ne poroča več kot o enem odstotku zabeleženih primerov, ki bi bili posledica ostalih sevov. Krivo naj bi ravno tako bilo veliko število necepljenih, zmanjšanje nivoja zaščite cepiva proti bolezni ter sproščanje preventivnih ukrepov pred zimo.

Regionalni direktor WHO za Evropo dr. Hans Henri Kluge (foto: EPA)

Regionalni direktor WHO za Evropo dr. Hans Henri Kluge je ljudi po poročanju RT pozval k vztrajanju pri osebnih zaščitnih ukrepih, kot je nošenje maske in izogibanje zaprtim obljudenim prostorom. “Danes je stanje glede covida-19 tako v Evropi kot centralni Aziji zelo resno. Pred nami je težka zima,” je še dodal Kluge in pozval tako nacionalne zdravstvene organe kot tudi posameznike k “sprejetju odločnih dejanj za stabilizacijo pandemije.”

Ivan Šokić