Po tlakovanju poti premierja Janše zdaj tudi ZDA razmišljajo o obisku Kijeva

Ameriški predsednik Joe Biden (foto; epa)

Potem ko so trije predsedniki vlad, med katerimi je bil tudi premier Janez Janša, obiskali Kijev, so za njim krenili tudi ostali voditelji. Zdaj o tem razmišlja tudi Bidnova administracija, ki bi v Kijev poslala tudi svojega predstavnika na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Bidnova administracija razmišlja o pošiljanju visokega uradnika v Kijev, z namenom izkazovanja podpore Ukrajini tudi v nadaljnje. Odločitev o morebitnem obisku še ni bila sprejeta, saj se razprave nadaljujejo v Beli hiši. Predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris ostajata kandidata za zastopanje ZDA v ukrajinski prestolnici, čeprav je veliko bolj verjetno, da bo odšel eden od članov, kot sta državni sekretar Antony Blinken ali obrambni minister Lloyd Austin, poroča Politico.

ZDA zadnji v liniji zahodnih predstavnikov
Tako Joe Biden kot Kamala Harris sta pred kratkim odpotovala na Poljsko, državo Nata na prvi liniji, ki meji z Ukrajino. Ameriški predstavnik na obisku v Kijevu bi bil zadnji v vrsti zahodnih voditeljev, ki bi se srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Nedavno sta Kijev obiskala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson. V sredo so na srečanje z Zelenskim odšli tudi voditelji Estonije, Latvije, Litve in Poljske.

Joe Biden in Kamala Harris (foto: epa)

Iz varnostnih razlogov obisk ne bo najavljen
V kolikor se Bidnova administracija odloči, da pošlje predstavnika v ukrajinsko prestolnico, se to vnaprej iz varnostnih razlogov ne bo najavilo. Čas morebitnega potovanja je zelo negotov in iz administracije naj bi po poročanju Politica posvarili, da do obiska zaradi spremenljive narave vojne morda sploh ne bo prišlo. Potovanje bi bilo zelo simbolično tako za Washington kot za Kijev. ZDA bi potrdile svojo zavezanost ukrajinskemu odporu proti ruski invaziji, medtem ko bi Ukrajina v prestolnici gostila visokega ameriškega predstavnika le nekaj tednov po tem, ko je prisilila ruske čete k umiku.

Biden je v pomoč Ukrajini odobril še dodatnih 800 milijonov dolarjev vojaške pomoči, s čimer bi skupna pomoč ZDA Ukrajini presegla 3 milijarde dolarjev, od nastopa nove oblasti. ZDA so Ukrajini namreč namenile že 1,7 milijarde dolarjev varnostne pomoči, odkar je Rusija začela svojo “posebno vojaško operacijo”.

Tanja Brkić