Podpredsednica ZDA Kamala Harris že prevzema posle “zaspanega” predsednika Bidna

Datum:

Kot kaže podpredsednica ZDA Kamala Harris vse bolj prevzema vlogo predsednice ZDA, ki uradno pripada Joeu Bidnu. To med drugim dokazuje dejstvo, da vse pogosteje sprejema telefonske klice, ki so v resnici namenjeni ameriškemu predsedniku in ne njej. Znano je, da je v času predsedovanja Donalda Trumpa podpredsednik Mike Pence tuje klice sprejemal le izjemoma, zlasti v zadnjem letu predsedovanja. 

Že nekaj tednov potem, ko se je v Beli hiši nastanil novi ameriški predsednik Joe Biden, postaja vse bolj očitno, da ga z njegovega mesta skrivaj spodriva podpredsednica Kamala Harris. To dokazuje njeno vse pogostejše prevzemanje telefonskih klicev tujih državnikov. Eden takšnih se je zgodil v ponedeljek. Sicer je šlo že za drugi telefonski pogovor s tujim državnikom, v tem primeru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Znano je tudi, da je podoben telefonski pogovor opravila v začetku februarja, in sicer s kanadskim predsednikom vlade  Justinom Trudeaujem, poroča Sputnik News.

Početje podpredsednice je v javnosti dvignilo že kar nekaj prahu, obenem pa se potrjujejo stare domneve, da bo Harrisova v Beli hiši v tem predsedniškem mandatu odigrala izredno pomembno vlogo. Harrisova naj bi z Macronom sicer govorila o zavezanosti h krepitvi dvostranskih vezi med ZDA in Francijo ter oživitvi čezatlantskega zavezništva. Pogovarjala sta se tudi glede krepitve sodelovanja v boju proti covidu-19, o podnebnih spremembah ter o podpori demokraciji tako doma kot tudi po svetu. Pogovarjala pa naj bi se tudi o številnih regionalnih vprašanjih, povezanih z Bližnjim vzhodom in Afriko ter o skupnem soočenju z njimi.

Kot je znano je Harrisova januarja že govorila tudi z Generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom. Predsednik Biden pa je svoj prvi telefonski klic v tujino opravil 22. januarja, in sicer s Trudeaujem, podoben pogovor pa je opravil tudi z Macronom 24. januarja. Od tedaj pa naj bi Biden govoril tudi s številnimi drugimi vidnejšimi svetovnimi državniki iz Velike Britanije, Nemčije, Rusije, Japonske, Južne Koreje, Kitajske, Avstralije in Indije. A kljub temu ravnanje Harrisove presega ravnanje njenega predhodnika Pencea v zadnjem letu Trumpovega predsedovanja. Pence je občasno neposredno sicer opravil kakšen neposreden telefonski klic s tujimi državniki, vendar pa je tovrstno vlogo v celotnem letu 2020 običajno opravljal bivši predsednik Trump.

https://twitter.com/RonnieRayRaley1/status/1361886081084489730?s=20

V preteklih letih se je Pence občasno pogovarjal po telefonu ali v času potovanj v tujini sestajal s tujimi voditelji. Ob tem gre navesti, da so konservativci že večkrat izrazili zaskrbljenost glede sposobnosti Bidena, da prevzame svoje službene dolžnosti kot najstarejši predsednik ZDA, ki je bil kdaj izvoljen – v starosti 78 let. Tudi številni novinarji so javno že dvomili, da je Biden zares sposoben opravljati svoje odgovorno poslanstvo. Nekateri Američani pa celo pozivajo k ustavni obtožbi, saj je njegovo zdravstveno stanje preveč vprašljivo. Spet drugi dejansko verjamejo, da je to le začetek dejanskega prevzema položaja predsednice ZDA. Pojavljajo se tudi vprašanja, ali ni morda mesta predsednice skrivaj že prevzela in tako zamenjala zaspanega Joeja. 

Domneve, da bi bil Biden na mestu predsednika zgolj “maskota”, vse politične niti pa bi iz ozadja vlekli drugi, so se v javnosti pojavljale že mesece pred njegovim uradnim ustoličenjem. Od takrat smo lahko zasledili že dovolj empirične evidence, da “zaspani” Joe svojega uma nima več dovolj pod nadzorom, njegova domnevna dementnost pa je v javnosti vse bolj očitna. Starost Bidna in njegove vedno bolj ogrožene kognitivne kapacitete potrjujejo domneve nekaterih konzervativcev, da bi Bidna že kmalu po izvolitvi lahko zamenjala Harrisova in z njo še radikalnejši del ameriške demokratske levice.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...