fbpx

Tako je Merklova nadrla papeža Frančiška zaradi izjave o jalovi ženski

foto: epa

Angela Merkel je poklicala papeža Frančiška in ga okarala, ker ji njegov govor v Evropskem parlamentu ni bil všeč. Nemško kanclerko je zmotilo papeževo poimenovanje Evrope kot “stare matere”, ki ni več plodna in vitalna, zaradi česar se je moral papež zagovarjati.

Papež Frančišek je v intervjuju za italijanski častnik Corriere della Sera bralcem zaupal, kako je bila nanj huda Angela Merkel. Razkril je, da ga je kanclerka novembra 2014 po njegovem nastopu v Evropskem parlamentu poklicala po telefonu in da se je moral zaradi izrečenih besed zagovarjati.

Pred Merklovo se je moral zagovarjati
Nemški kanclerki namreč ni bilo všeč, da je papež Evropo poimenoval kot ”jalovo žensko”. ”Nekoliko je bila vznemirjena, ker sem Evropo primerjal z žensko, ki ne more imeti več otrok,” je pojasnil papež. Merklovi je kasneje pojasnil, da njegov pogled na Evropo ni pesimističen.

”Povedal sem ji, da ima Evropa še vedno lahko otroke, saj ima kontinent močne in trdne korenine ter edinstveno zgodovino,” je v intervjuju povedal papež, ter dodal, da so se Evropi njene zmožnosti pokazale tudi v najbolj črnih trenutkih. Poudaril je, da je ima Evropa močne verske korenine in potencial, ki ji omogočajo, da bo preživela vse ekstreme današnjega sveta, poroča nemški časnik Zeit.

‘Evropa ni več plodna in vitalna’
Papež Frančišek je v govoru v Strasbourgu sicer dejal, da Evropa daje sliko, kot da izgublja svojo vizijo in identiteto. ”Na veliko področjih lahko vidimo, da se Evropa stara. Obnaša se kot babica, ki ni več plodna in vitalna,” je dejal v Evropskem parlamentu – in prav to je zmotilo Angelo Merkel.

M. G.