fbpx

Pohvale iz tujine: Slovenija ena od spregledanih zgodb o uspehu v času boja proti pandemiji COVID-19

Foto: Vlada RS

Levoliberalni ameriški novičarski portal Vox je Slovenijo skupaj z Islandijo, Grčijo, Jordanijo in Vietnamom označil za skrito zgodbo o uspehu v boju proti pandemiji COVID-19. “Slovenija je pokazala, da odločni vladni ukrepi in posredovanje lahko pomagajo preprečiti širjenje bolezni med ljudmi.” Trenutni rezultati kažejo, da sprejeti ukrepi učinkujejo, so zaključili pri Vox in povedali, da podjetja ponovno začenjajo z normalnim delovanjem, medtem ko se bodo šole ponovno odprle 18. maja. 

“Zdi se, da so nekatere države ugotovile, kako ne samo izravnati krivulje okužb s koronavirusom, temveč jo tudi obrniti navzdol,” so zapisali pri Vox in kot države, ki so se izkazale za uspešne v boju proti COVID-19, navedli tudi Slovenijo.

Pri Voxu so zasluge za uspešen boj proti epidemiji COVID-19 v Sloveniji pripisali desnosredinski vladi. Kot vlade, ki so zgodaj uvedle zaprtje države, testiranja, sledenje, izolacijo bolnih in spodbujali socialno distanciranje ter upoštevanje preventivnih ukrepov, kot so nošenje zaščitnih mask in odkrito komuniciranje z javnostjo, so izpostavili ravno slovensko, jordansko in islandsko.

“Ti ukrepi so oklestili število na novo potrjenih primerov COVID-19 in število smrti, kar je voditeljem omogočilo ponovno odprtje šol in podjetij ter ponovno vzpostavitev občutka normalnosti v vsakdanje življenje.” Pri tem so poudarili, da naštete države te dni poročajo celo o nič novih potrjenih primerih ali zabeleženih smrtih. “Navsezdanje, to ni čarovnija,” je o uspešnosti ukrepov v omenjeni peterici držav povedal direktor za svetovno zdravje pri mislišču (think tank) Council on Foreign Relations Thomas Bollyky. “Nič ni more nadomestiti hitrosti in agresivnega delovanja.”

Uspeh je rezultat desnosredinske vlade
Dejstva govorijo zase. S skupno 1448 potrjenimi primeri in 99 umrlimi do 6. maja 2020 je izbruh COVID-19 v Sloveniji relativno majhen, sploh ko vzamemo v poštev, da je zahodna soseda Italija ena od najhuje prizadetih držav ne samo v Evropi, temveč na svetu. Slovenski uspeh “je v veliki meri moč pripisati odločnemu zgodnjemu zapiranju države, karanteni za bolne in radodarnemu vladnemu trošenju.”

https://twitter.com/jelka_godec/status/1257940283410481160

Pri Voxu so izpostavili, da je bil prvi potrjeni primer v Sloveniji 4. marca 2020, “slovenski uradniki pa so v dveh tednih zaprli šole in podjetja ter ustavili javni promet.” Niso omenili, da če bi takratni premier v odstopu Marjan Šarec poslušal opozicijo, bi bilo število okuženih še manjše, posledično pa tudi število umrlih. Desnosredinska vlada pa je državljanom in podjetjem v času koronakrize namenila 3 milijarde evrov vreden paket finančne pomoči, kar znaša približno 6 odstotkov slovenskega BDP.

Domači levičarji protestirajo proti uspehu vlade
“Karantene so pripomogle k ohranjanju nizkega števila novih okužb. Od začetka aprila so ljudje, ki vstopajo v državo – tako Slovenci kot tujci – morali skozi 14-dnevno karanteno.” Vseeno so se levičarji prejšnji teden odločili za protest proti strogim ukrepom v času pandemije.

“Slovenija je pokazala, da odločni vladni ukrepi in posredovanje lahko pomaga preprečiti širjenje bolezni med ljudmi.” Trenutni rezultati kažejo, da sprejeti ukrepi učinkujejo, so zaključili pri Voxu in povedali, da podjetja ponovno začenjajo z normalnim delovanjem, medtem ko se bodo šole ponovno odprle 18. maja. Po drugi strani večji javni dogodki, kot so koncerti in nogometne tekme, ostajajo na hladnem vse dokler ne dobimo cepiva za COVID-19.

Ivan Šokić