fbpx

Pokol kristjanov v Nigeriji: Madžarska ponuja 10 milijonov forintov nujne pomoči

Nick Vujičič in Viktor Orban na kolenih molita za državo. (foto: FB)

Madžarska je ostro obsodila napad na rimskokatoliško cerkev v Nigeriji, kjer je umrlo najmanj 50 ljudi, in prizadeti škofiji za okrevanje ponudila 10 milijonov forintov (25.500 evrov) nujne pomoči.

Po tem, ko so islamski skrajneži nepričakovano na binkoštno nedeljo med mašo vdrli v katoliško cerkev na jugozahodu Nigerije v mestu Ondo in streljali na vernike, pri čemer so ubili najmanj 50 in ranili več deset ljudi, se je oglasila tudi Madžarska, ki je napad obsodila in prizadeti škofiji ponudila pomoč iz moralne dolžnosti.

Po brutalnem napadu islamskih skrajnežev na rimskokatoliško cerkev v Nigeriji se je odzvala Madžarska, ki je napad ostro obsodila. Zunanji minister Péter Szijjártó je v ponedeljek na Facebooku zapisal, da je na binkoštni ponedeljek žal znova postalo jasno, da “krščanstvo ostaja najbolj preganjana vera na svetu, kot je razvidno iz terorističnega napada v nigerijskem mestu Ondo”, v katerem je umrlo najmanj 50 ljudi. Dodal je, da ima Madžarska kot država, ki je že tisoč let krščanska, moralno dolžnost ukrepati v takih časih.

Opustošena cerkev po napadu islamskih skrajnežev (Foto: epa)

Kljub zavedanju, da to ne bo odpravilo grozot napada, se je Madžarska odločila, da prizadeti skupnosti pošlje nujno pomoč. Rimskokatoliški škofiji Ondo bo poslala 10 milijonov forintov takojšnje pomoči prek svojega humanitarnega programa Hungary Helps, da bi prispevala k oskrbi in bolnišničnemu zdravljenju sirot in ljudi, ki so izgubili družinske člane v napadu, je dejal Szijjártó, poročajo madžarski mediji.

Madžarska najostreje obsoja napad na katoliško cerkev sv. Frančiška, ki je znova dokazal, da so krščanske skupnosti postale glavne tarče teroristov, je dejal. “Naše molitve so danes z žalujočimi družinami,” je še dejal Szijjártó, piše Hungary Today.

Ana Hribar