fbpx

Pokol na srednji šoli na Floridi, v katerem je bilo ubitih 17 ljudi, je zakrivil 19-letni demokrat in navdušenec nad komunizmom

Nick Cruz, navdušenec nad levičarsko ideologijo. Majica s komunističnimi simboli in stisnjena pest - simbol antifa levičarskih skrajnežev.(Foto: Twitter)

Šerif okrožja Broward na Floridi, Scott Israel, je dejal, da je bilo v sredinem strelskem napadu na srednjo šolo s 3100 dijaki v Parklandu ubitih najmanj 17 ljudi, najmanj 15 pa so jih odpeljali v bolnišnice. Israel je potrdil, da so storilca prijeli, brez upora nedaleč od šole. Gre za 19-letnega Nicholasa Cruza, opredeljenega navijača ameriških demokratov, zagretega komunista in antifajevca.

Aretirali so 19-letnega nekdanjega dijaka Nicholasa Cruza, ki so ga lani, po poročanju lokalnih medijev, izključili zaradi groženj sošolcem. Miami Herald poroča, da so učitelji od uprave prejeli obvestilo, naj Cruza ne spustijo na območje šole z nahrbtnikom. O grožnjah govorijo tudi nekdanji sošolci.

Šola sicer neposredno pred napadom, do katerega je prišlo popoldne po krajevnem oziroma ob 21. uri zvečer po srednjeevropskem času, ni dobila nobenih namigov ali opozoril, da se kaj pripravlja. Potem, ko so odjeknili streli in se je začela evakuacija, je večina dijakov uvodoma menila, da gre za požarno vajo, kot so jo imeli nekaj ur pred tem.

Prišel je polno oborožen
Šerif Israel je povedal, da je Cruz streljal s polavtomatsko puško, pri sebi pa je imel plinsko masko in dimne bombe. Demokratski senator iz Floride Bill Nelson je dejal, da je Cruz najprej sprožil požarni alarm, da dijake spravi iz razredov. Večino ljudi je pobil znotraj šolskega poslopja, nekaj pa tudi zunaj. Vest o strelskem napadu se je hitro razširila in nastala je panika, poroča STA. Nekaterim je uspelo pobegniti na varno, drugi so se zabarikadirali in počakali na posebne enote policije, ki so jih pospremile na varno, vendar z vzdignjenimi rokami, ker niso bili prepričani o številu napadalcev.

Aretacija napadalca. (Foto: Twitter)

Prebivalci Parklanda izražajo začudenje, da se lahko kaj takšnega zgodi pri njih, vendar je za razliko od številnih podobnih primerov po ZDA presenečenje tokrat upravičeno. Parkland na jugu Floride z 31.000 prebivalci je bil lani razglašen za najbolj varno mesto na Floridi. Našteli so le sedem nasilnih zločinov in 186 premoženjskih.

Parkland je najhujši napad na ameriško šolo po 14. decembr 2012, ko je morilec pobil 26 ljudi, od tega 20 predšolskih otrok, bilo je na osnovni šoli Newtown v Connecticutu.

C. Š.