fbpx

Nove podrobnosti: Za pokol v gejevskem klubu odgovoren skrajni islamist

Vir: (EPA)

V Oslu je v gejevskem lokalu London Pub in še dveh lokacijah prišlo do streljanja, v katerem sta bili ubiti dve osebi, 21 oseb je bilo ranjenih. Streljanje je zagrešil Zainar Matapour, iranec kurdskih korenin, ki so ga norveške oblasti kot skrajnega islamista že dlje čase spremljale. 

Do streljanja je prišlo danes v zgodnjih jutranjih urah, ob prvi uri zjutraj, ko je strelec začel streljati v znanem gejevskem lokalu, nato še v bližnjem jazz Herr Nielsen lokalu in nato v gostinskem obratu. “Videl sem moža, ki je prišel s torbo. Pograbil je pištolo in začel streljati,” je streljanje komentiral Olav Roenneberg iz Norveške nacionalne televizije.  “Bil sem v zunanjem delu lokala, ko se je zgodilo. Opazil sem, da je nekdo streljal, nato so me zadeli drobci stekla. Ker je bilo vedno več strelov, sem se zatekel v notranji del bara, pri čemer sem skušal s sabo povleči čim več ljudi,” je dogodek komentiral en od očividcev. Spet drugi očividec naj bi na tleh lokala videl številne ljudi s strelno rano v glavi. Da je strelec streljal hladnokrvno in natančno meril v ljudi, je za norveški medij Verdens Gang potrdila tretja očividka.

Streljanje, ki ga norveška policija preiskuje kot teroristični napad, je že komentirala norveška pravosodna ministrica Emilie Enger Mehl, ki je dejala, da je napad pretresel državo. “Norveška je skupnost zaupanja, v kateri bi se moral na sobotni večer vsak moral počutiti varno,” je povedala.

Norveška je zaradi izredno visoke nevarnosti ponovitve terorističnega napada dvignila stopno pripravljenosti na najvišjo raven, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Odpovedana je bila tudi Parada ponosa, ki naj bi potekala danes popoldan.

Krivec skrajni islamist
Matapour je norveška obveščevalna služba spremljala že od leta 2015, zaradi radikalizacije in članstva v ekstremističnih islamističnih omrežjih. Po besedah predstavnika norveške obveščevalne službe, so agenti še minuli mesec z njim opravili pogovor, a ta takrat naj ne bi kazal nasilnih namenov, so pa bili seznanjeni z morilčevimi domnevnimi duševnimi težavami.

 

Andrej Žitnik