fbpx

Poleti napovedan povečan pritok migrantov na balkanski poti: Madžari na mejo pošiljajo vojsko

Ujeti ilegalni migranti na madžarski meji (vir: twitter)

Madžarska bo za varovanje svoje južne meje pred prihajajočim poletnim navalom ilegalnih migrantov uporabila tudi vojsko. To naj bi omogočilo prerazporeditev policijskih enot v notranjost države, kjer se poleti odvija več prireditev, kjer je potreben poostren nadzor.

“V naslednjih treh mesecih bo zaradi Maccabi evropskih iger, velike nagrade Formula 1 in vrhunca turistične sezone na jezeru Balaton večji del policijskih enot potreben v notranjosti države,” je po poročanju Voice of Europe v pogovoru na madžarski televiziji M1 povedal premierov glavni svetovalec za varnost Gyorgy Bakondi.

“V takih primerih je prisotnost policistov zelo pomembna za ohranjanje javnega reda,” je še dodal Bakondi in povedal, da se povečan pritok ilegalnih migrantov čuti tudi na madžarski meji, kjer so v prvih petih mesecih leta 2019 prijeli in pospremili nazaj do meje okoli 4.700 ilegalnih migrantov. “Tedensko povprečje 700 oseb na teden iz prejšnjega obdobja se je v maju podvojilo, ravno tako pa madžarsko mejo skušajo prečkati večje skupine.”

Kritična situacija na hrvaško-bosanski meji
Bakondi je ob tem opozoril še na “kritično situacijo, ki je se razvila v bližini hrvaško-bosanske meje,” in opozoril, da je potrebno pozorno spremljanje dogodkov. “Moramo biti v stanju pripravljenosti, da v primeru nuje dodatno zvaraujemo mejo s Hrvaško,” je poudaril Bakondi.

Glavni svetovalec za varnost madžarskega premiera György Bakondi (vir: twitter)

Po drugi strani pa se zdi, da se slovenski notranji minister Boštjan Poklukar ne obremenjuje preveč z rastočim številom ilegalnih migrantov, ki vdirajo v Slovenijo. Minister iz vrst LMŠ namreč že dalj časa vztraja, da policija obvladuje stanje na meji s Hrvaško, medtem ko migranti ugrabljajo slovenske državljane, kradejo vozila, vdirajo v koče in kamenjajo 11-letne deklice.

Poklukar podcenjuje migrantsko krizo
V zvezi s katastrofalnim stanjem, ki vlada v Sloveniji, smo notranjemu ministru poslali tudi novinarska vprašanja, na katera pa še vedno ni odgovoril. Raje se prička s sindikalisti. Dejstvo namreč ostaja, da so Madžari pripravljeni svojo mejo s Hrvaško braniti pred ilegalnimi migranti. Tega ne moremo trditi za slovenski politični vrh.

V Bosno in Hercegovino naj bi vsak mesec prispelo okoli 30 tisoč migrantov. BiH se jih hoče znebiti, Hrvati jih ravno tako ne trpijo na svojem ozemlju. Tako ostane Slovenija, kjer ujeti ilegalni migranti v večji meri takoj ob prijetju zaprosijo za azil. Koliko ilegalnih migrantov pa slovenski varnostni organi nikoli niti ne obravnavajo pa ostaja vprašanje.

Ivan Šokić