fbpx

Policija ne miruje – na Madžarskem ujeli dve potencialni teroristki, v Španiji pa dva terorista

Foto: epa

Madžarska policija je v noči s četrtka na danes na madžarsko-srbski meji zaradi suma povezav s teroristično dejavnostjo aretirala 19-letno Francozinjo in 18-letno Belgijko. Ženski sta z avtobusom potovali z Dunaja v Sofijo, želeli pa sta se pridružiti skupini Islamska država (IS) v Siriji. Dva domnevna terorista so prijeli tudi v Španiji.

Francozinjo in Belgijko so aretirali na mejnem prehodu Röszke na podlagi evropskega naloga za aretacijo, ki so ga izdali zaradi povezav s teroristično dejavnostjo, je dejal svetovalec madžarskega premierja Viktorja Orbana za notranjo varnost, György Bakondi. Pri eni od njiju so našli ponarejen potni list.

Želeli sta se pridružiti zloglasni Islamski državi
Sumijo ju, da sta skušali prek Bolgarije in Turčije oditi v Sirijo, kjer bi se pridružili IS. To pot naj bi kandidati za pridružitev skupini uporabljali namesto letalske povezave. Špansko notranje ministrstvo je medtem sporočilo, da so v španski enklavi Ceuta v Maroku aretirali dva člana skupine, ki sta bila že precej radikalizirana in trdno odločena izvesti teroristična dejanja. Oba sta španska državljana, so še sporočili s španskega notranjega ministrstva. Med preiskavo po aretaciji so našli tudi tri kose hladnega orožja.

A. R., STA