fbpx

Politični umor v EU? Ubili novinarko, ki je odkrila eno največjih afer

Foto: Printscreen

Malto, najmlajšo članico Evropske unije, pretresa hud zločin. V eksploziji avtomobila je bila ubita 53-letna novinarka Daphne Caruana Galizia, ki je sprožila preiskavo o t. i. “panamskih dokumentih”, v katerih so bili razkriti korupcija na Malti, pa tudi številni korupcijski škandali povsod po svetu.

Novinarka je bila ravno na poti v svojem avtomobilu, ko je ta eksplodiral. Lokalni mediji pišejo, da je eden od njenih sinov slišal eksplozijo in hitro stekel iz hiše, na prizorišče zločina.

Bila je brez dlake na jeziku
Malteški premier Joseph Muscat, ki ga je Galicia obtožila korupcije v začetku tega leta v okviru afere Panamski dokumenti, se je hitro oglasil in dejal, da z njenim umorom nima nobene povezave. “Brez kakršnihkoli zadržkov obsojam ta barbarski napad na človeka in svobodo govora v naši državi. Vsi vedo, da me je Caruana Galizia brez dlake na jeziku kritizirala, tako politično kot osebno. A tudi druge je. Ni opravičila za takšno dejanje in ne bom miren, dokler storilca ne privedejo pred sodišče,” je dejal Muscat v televizijskem nagovoru.

Po poročanju BBC je Galizia policiji že pred dvema tednoma prijavila grožnje s smrtjo. Policija zdaj primer intenzivno preiskuje. Malta, ki je sicer med državami z najnižjo stopnjo kriminala, je pri preiskavi zaprosila tudi za mednarodno pomoč, vključno s FBI.

Umor, ki odmeva v Evropi
Na smrt novinarke, se je že odzval tudi predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Joseph Daul. Dejal je, da je v šoku zaradi umora novinarke, ki je svoje življenje posvetila razkrivanju resnice. “Bila je preiskovalna novinarka visokega kova in njeno delo v povezavi z afero Panamski dokumenti je svet naredilo bolj transparentno in pravično,” je zapisal v izjavi za javnost.

B. O.