fbpx

Poljska predsednica vlade brez dlake na jeziku odgovorila domišljavemu Macronu: Najprej poskrbi za varnost francoskih državljanov!

Foto: epa

Poljska predsednica vlade Beata Szydlo je francoskega predsednika Emmanuela Macrona označila kot predsednika s pomanjkanjem političnih izkušenj, potem ko je ta izrekel arogantno pripombo glede mednarodne izolacije Poljske. 

Macron je v okviru turneje v osrednji Evropi v bolgarskem obmorskem letovišču dejal, da Poljska sama sebe izolira znotraj Evrope. Szydlova se je na njegove izjave v petek odzvala in za Reuters povedala, da so njegovi arogantni komentarji verjetno posledica pomanjkanja političnih izkušenj. “Pričakujem, da se bo za svoje besede odkupil in bo v prihodnosti bolj premišljen in umirjen.”

Foto: epa

Macron ne bo sam odločal o prihodnosti Evrope
“Francoskemu predsedniku svetujem, naj se osredotoči na zadeve v svoji lastni državi, saj bi mu na ta način mogoče uspelo doseči enake gospodarske rezultate in enako stopnjo varnosti za francoske državljane, kot jo uživajo državljani Poljske,” je izpostavila Szydlova in poleg tega dodala, da Macron, ki je glede desne poljske vlade dejal, da zavrača evropske vrednote, ne bo tisti, ki bo odločal o prihodnosti Evrope, saj bodo to sooblikovale vse države članice EU.

“Predsednika Macrona opozarjam, da sta Poljska in Francija enakovredni državi članici EU. Imamo enake pravice, kot jih imajo Francija in ostale države članice, zato jih bomo uveljavljali v prid Poljske in Poljakov.” Poleg tega pa je Szydlova za konec dodala, da Poljska ni v konfliktu z nobeno državo članico EU kot tudi ne z EU samo, ter francoskemu predsedniku svetovala več spravljivosti, da ne bo po nepotrebnem prispeval k delitvi EU.

Foto: epa

N. Ž.