Poljski predsednik bi podpisal zakon, ki prepoveduje splav hudo bolnih otrok

Foto: epa

Poljski predsednik Andrzej Duda je sporočil, da je pripravljen podpisati zakon o prepovedi splava in tako končati več tisoč umorov letno. 

Poljska ima najstrožjo zakonodajo na področju prepovedi splava, poljski predsednik pa je izjavil, da bi podpisal tudi zakon, ki bi prepovedoval prekinitev nosečnosti tudi v primerih, ko se ve, da se bo otrok rodil hudo bolan. Kot je dejal predsednik Republike Poljske, Andrzej Duda, se postavlja na stran tudi tistih otrok, ki bi se rodili z downovim sindromom in bi imeli v primeru rojstva srečno življenje.

“Nesprejemljivo je, da jih v sodobni poljski družbi ubijajo,” je izjavil poljski predsednik o ljudeh z downovim sindromom in zanje dejal, da so izjemni ljudje, ki lahko s svojim življenjem naredijo marsikaj dobrega.

Andrzej Duda se je postavil na stran nerojenih otrok. (Foto: epa)

Po dosedanjem poljskem zakonu o prekinitvi nosečnosti iz leta 1993 nosečnica lahko splavi v treh primerih: če je otrok v maternici hudo deformiran in neozdravljivo bolan, ko nosečnost ogroža življenje in zdravje matere in ko je nosečnica zanosila s posilstvom.

C. Š.

 

 • dr Janez Sveti

  Meni se zdi takšen zakon nerazumen in nazadnjaški. Podobni verniki so tudi islamski nazadnjaki, ki delajo samo škodo veri in ljudem.
  DR Janez Sveti genij

 • mona lisa

  Splav v zgodnji nosečnosti je samo stvar ženske oziroma dveh partnerjev in ne države. Vsaj v normalnem svetu.

  • soc

   Kdaj zarodek postane človek… Veš kaj več o tem kot biologija, medicina, deontologija? Jaz ne. Zato se izogibam tovrstnih, načeloma levakarskih izjav.

   • Cucurbita Pepo

    Levakarska izjava bi bila da je nosečnost stvar države :)

 • Komunist

  Nazadnjaski desnuhar, potem naj jih on vzgaja!!!

 • Horacij

  Otroci z downovim sindromom so skoraj izgnili v EU zaradi politike splavov. Prav je da koncno kdo naredi korak v drugo smer. Poljaki veliko molijo na kar smo mi Slovenci kot narod pozabili. Vse te stevilne molitve Poljakov so uslisane.

  • Cucurbita Pepo

   In to je slabo ? Se vam res zdi slabo da ne rojevamo otrok z hudimi genomskimi napakami ?

 • ogledalo

  Poljski predsednik je navaden cerkvenopitek, ki bi svet popeljal v srednji vek! Downov sindrom ni edina neozdravljiva bolezen.

 • Osti jarej

  ..angelca tudi