fbpx

Poljski predsednik bi podpisal zakon, ki prepoveduje splav hudo bolnih otrok

Foto: epa

Poljski predsednik Andrzej Duda je sporočil, da je pripravljen podpisati zakon o prepovedi splava in tako končati več tisoč umorov letno. 

Poljska ima najstrožjo zakonodajo na področju prepovedi splava, poljski predsednik pa je izjavil, da bi podpisal tudi zakon, ki bi prepovedoval prekinitev nosečnosti tudi v primerih, ko se ve, da se bo otrok rodil hudo bolan. Kot je dejal predsednik Republike Poljske, Andrzej Duda, se postavlja na stran tudi tistih otrok, ki bi se rodili z downovim sindromom in bi imeli v primeru rojstva srečno življenje.

“Nesprejemljivo je, da jih v sodobni poljski družbi ubijajo,” je izjavil poljski predsednik o ljudeh z downovim sindromom in zanje dejal, da so izjemni ljudje, ki lahko s svojim življenjem naredijo marsikaj dobrega.

Andrzej Duda se je postavil na stran nerojenih otrok. (Foto: epa)

Po dosedanjem poljskem zakonu o prekinitvi nosečnosti iz leta 1993 nosečnica lahko splavi v treh primerih: če je otrok v maternici hudo deformiran in neozdravljivo bolan, ko nosečnost ogroža življenje in zdravje matere in ko je nosečnica zanosila s posilstvom.

C. Š.