Pomembna zmaga za Guaidoja: Njegovi diplomati zavzeli venezuelska diplomatska predstavništva v Washingtonu in New Yorku

Foto: epa

Veleposlanik začasnega predsednika Venezuele Juana Guaidoja v Washingtonu je v ponedeljek sporočil, da je prevzel nadzor nad tremi poslopji v ZDA, v katerih imajo prostore venezuelska diplomatska predstavništva. Gre za dve vojaški predstavništvi v Washingtonu in konzulat v New Yorku.

Carlos Vecchio, ki ga je za veleposlanika imenoval opozicijski vodja Guaido, je sam vstopil v poslopji v Washingtonu, medtem ko je nadzor nad konzulatom v New Yorku prevzel njegov svetovalec Gustavo Marcano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prevzemamo in ščitimo premoženje venezuelskega ljudstva, s čimer bomo uzurpatorskemu režimu preprečili, da bi ga še naprej kradel in uničeval, kot je to počel zadnjih 20 let,” je ob tem povedal Vecchio.

Foto: epa

Vecchio je medtem napovedal, da bo njegova ekipa v prihodnjih dneh prevzela tudi nadzor nad venezuelskim veleposlaništvom, čeprav so njegovi računi zamrznjeni. Vir blizu Vecchia je dodal, da bo morala sprostitev sredstev odobriti venezuelska narodna skupščina, v kateri ima večino opozicija. Korake Vecchia so v ameriškem State Departmentu pozdravili. Administracija predsednika Donalda Trumpa priznava Guaidoja za predsednika Venezuele, kot tudi še okoli 50 držav. Tudi slovenska vlada je Guaidoja prepoznala za začasnega predsednika Venezuele, o čemer danes na nujni seji razpravlja odbor DZ za zunanjo politiko.

C. Š.

 • Rubež imetja

  Ne veselite se prezgodaj, ker ta poslopja bodo zaplenjena, ker Citgo ni plačal bančnih kreditov, niti ni plačal delavcem plač. Kdo bo plačal plače delavcem Citgoja, ki je insolventen? Bodo dali poslopja na dražbo?

 • Rubež imetja

  Jaz računam, da bodo prostori zarubljeni in prodani na dražbi, ker to je edini način, da upniki Citgo dobijo vsaj delno poplačilo.

 • Rubež imetja

  Citgo in poslopja predstavništva bodo zaradi dolgov in plačilne nesposobnosti končali na dražbi. Finančna luknja je večja kot za našimi levimi tajkuni. Nove nafte pa itak ni, ker jo nekomu brez penezev ne dobavi niti Rohani, niti Salman in tudi Maduro ne. Vsi jo raje prodajo tistim, ki jim jo lahko plačajo.

 • Janez Kranjski

  Miha Kordiš bo v prvih vrstah!

 • KAPIBARA

  Drugi se pa razburjajo, ko se drugi, v njihove zadeve, vtikajo..
  Bode Rusija dala podporo. legitimnemu predsedniku, pa bode kažin, tako kot z Asadam..