fbpx

Pomembna zmaga za Guaidoja: Njegovi diplomati zavzeli venezuelska diplomatska predstavništva v Washingtonu in New Yorku

Foto: epa

Veleposlanik začasnega predsednika Venezuele Juana Guaidoja v Washingtonu je v ponedeljek sporočil, da je prevzel nadzor nad tremi poslopji v ZDA, v katerih imajo prostore venezuelska diplomatska predstavništva. Gre za dve vojaški predstavništvi v Washingtonu in konzulat v New Yorku.

Carlos Vecchio, ki ga je za veleposlanika imenoval opozicijski vodja Guaido, je sam vstopil v poslopji v Washingtonu, medtem ko je nadzor nad konzulatom v New Yorku prevzel njegov svetovalec Gustavo Marcano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prevzemamo in ščitimo premoženje venezuelskega ljudstva, s čimer bomo uzurpatorskemu režimu preprečili, da bi ga še naprej kradel in uničeval, kot je to počel zadnjih 20 let,” je ob tem povedal Vecchio.

Foto: epa

Vecchio je medtem napovedal, da bo njegova ekipa v prihodnjih dneh prevzela tudi nadzor nad venezuelskim veleposlaništvom, čeprav so njegovi računi zamrznjeni. Vir blizu Vecchia je dodal, da bo morala sprostitev sredstev odobriti venezuelska narodna skupščina, v kateri ima večino opozicija. Korake Vecchia so v ameriškem State Departmentu pozdravili. Administracija predsednika Donalda Trumpa priznava Guaidoja za predsednika Venezuele, kot tudi še okoli 50 držav. Tudi slovenska vlada je Guaidoja prepoznala za začasnega predsednika Venezuele, o čemer danes na nujni seji razpravlja odbor DZ za zunanjo politiko.

C. Š.