fbpx

Slovenka iz Venezuele: “Obupno je, molite za nas …”

Humanitarna pomoč. (Foto: epa)

Po obsežnem električnem mrku, ki je v četrtek prizadel večji del Venezuele, se stanje v državi le počasi izboljšuje. Po besedah predsednice slovenskega društva v Venezueli Marie Voglar, ki živi v Valencii, so razmere težke, saj so v mestu, enem največjih v državi, še vedno brez elektrike in tudi vode. Podobno je drugod po državi.

V Valencii so že od četrtka brez elektrike in vode, prav tako so velike težave s telefonskimi in internetnimi povezavami. Voglarjeva je STA prek elektronske pošte uspela posredovati nekaj skopih informacij o trenutnih razmerah. “Obupno je. (…) Molite za nas,” je zapisala.

Že 55 ur brez elektrike, telefona, ni interneta. So pa nekateri kraji, ki nimajo oskrbe že 60 ur,” je dodala. Podobne ali še hujše razmere so tudi drugod po državi. Ljudje niso seznanjeni z razvojem dogodkov, saj jih oblasti, kot pravi, o tem ne obveščajo.

Ljudje ne verjamejo več prevarantskemu Maduru
Venezuelske oblasti s predsednikom Nicolasom Maduro na čelu so za izpad elektrike okrivile sabotažo na osrednji hidroelektrarni v zvezni državi Bolivar. Maduro je prek Twitterja odgovornost za električni mrk naprtil ZDA rekoč, da gre za “električno vojno, ki jo je napovedal in jo diktira ameriški imperializem proti našim ljudem“.

Foto: epa

A ljudje v Venezueli temu po besedah Voglarjeve ne verjamejo. “Oblast pravi, da so Američani, resnico pa vemo vsi … Zapravili so ves denar zase in zapustili centralno elektrarno, sedaj pa se je nekaj pokvarilo in nimajo s čim popraviti, strokovnjaki so odšli, narod pa trpi,” je zatrdila Voglarjeva.

Zaradi izpadov elektrike umirajo bolniki po bolnišnicah
Po poročanju venezuelskega časnika El Nacional so morali zaradi četrtkovega izpada elektrike v nekaterih bolnišnicah odpovedati operacije in dializo za okoli 10 tisoč bolnikov. Posledično je umrlo 15 dializnih bolnikov, so sporočile tamkajšnje nevladne organizacije. Pred bencinskimi črpalkami so se vile dolge vrste, ohromljen je bil tudi letalski promet.

Izpadi električne energije so zaradi slabega vzdrževanja infrastrukture v Venezueli reden pojav, vendar je bil tokratni verjetno najobsežnejši doslej. Po navedbah opozicijskega voditelja Juana Guaidoja so brez elektrike ostali v vseh 23 zveznih državah razen eni.

C. Š.