fbpx

Ponoči pogorela košer trgovina v Franciji, vse več je ogorčenja nad naraščajočim antisemitizmom

Uničena košer trgovina (vir: twitter)

V Franciji je ponoči pogorela košer trgovina v Parizu. Po neuradnih informacijah naj bi policija izključila možnost, da bi šlo za nesrečo. Požar se je zgodil ob tretji obletnici, odkar je islamistični strelec v posnemanju napadalcev na satirični časopis Charlie Hebdo izvedel teroristični napad na supermarket, kjer prodajajo hrano, pripravljeno po judovskih pravilih (imenovano košer). Novi napad naj bi oživel strahove pred antisemitizmom, ki je v zadnjih letih v Franciji v nenehnem porastu.

Trgovina Promo & Destock je bila ena od dveh košer trgovin v soseski Creteil, ki so jih prejšnji teden vandali porisali s svastikami. Danes ponoči pa je trgovino zajel požar, za katerega se sumi, kakor poroča spletni portal Breitbart, da ni bil posledica nesreče. Trgovina je bila popolnoma uničena. Izraelska veleposlanica v Franciji Aliza Bin Noun je požar označila za “sramotno provokacijo.” Napad se je zgodil na tretjo obletnico terorističnega napada, v katerem je Amedy Coulibaly v streljanju v košer supermarketu ubil štiri ljudi.

Francija se zadnja leta sooča z vedno večjim problemom antisemitizma. Po napadu na košer supermarket pred tremi leti se je v letu 2015 iz Francije izselilo okoli 7.600 judov. Številni med njimi so kot razlog navedli vedno večji strah zaradi antisemitizma. Čeprav se je od takrat število Judov, ki za vedno zapuščajo Francijo, zmanjšalo, pa se zločini naperjeni proti judovski ločini niso nikoli ustavili. Aprila 2017 je muslimanski napadalec potisnil Judinjo z okna v tretjem nadstropju, njeno družino pa pretepel ter držal v ujetništvu. Napad so različne organizacije označile za zločin iz sovraštva.

Nekdanji premier Manuel Valls je za radio Europe 1 povedal, da se je antisemitizem globoko zakoreninil v Franciji. “Kar se je spremenilo v zadnjih treh letih, je zavedanje o takšni stopnji antisemitizma,” je povedal.

Ivan Šokić