fbpx

Poraz britanskih konservativcev na izrednih volitvah

Britanski premier Boris Johnson (foto: EPA)

Britanski konservativci so na izrednih volitvah v četrtek, 16. decembra 2021, utrpeli zgodovinski poraz v okraju, kjer so imeli zadnjih 200 let trdno večino.

V okrožju North Shropshire v osrednji Angliji, kraju, kjer so zadnjih 200 let imeli močno večino britanski konservativci, je na izrednih volitvah slavila liberalka Helen Morgan, ki je osvojila 17.957 glasov. Kandidat konservativcev Neil Shastri-Hrust je osvojil skoraj 6.000 glasov manj. Za primerjavo, leta 2019 so konservativci v omenjenem okraju zmagali s kar 23 tisoč glasovi prednosti. Konservativci so v primerjavi s prejšnjimi volitvami izgubili kar 31,1 odstotka glasov. Volilna udeležba na tokratnih izrednih volitvah je bila 46,3-odstotna, pred dvema letoma pa kar 67,9-odstotna.

“Nocoj so prebivalci North Shropshira spregovorili v imenu Britancev,” je po najavi rezultatov volitev povedala Morganova. “Jasno in glasno so rekli: Boris Johnson, zabave je konec.” Glede na to, da so konservativci imeli podporo omenjenega okraja zadnjih 189 let, izjema je obdobje med letoma 1904 in 1906, gre vsekakor za zelo jasno sporočilo. Tradicionalni volivci konservativcev ne vidijo razloga, zakaj bi še naprej podpirali stranko, za katero so vedno glasovali.

Konservativni poslanec Owen Paterson je odstopil zaradi škandala z lobiranjem. (foto: EPA)

Do izrednih volitev je prišlo po tem, ko je Owen Paterson odstopil kot poslanec zaradi škandala z lobiranjem. Ravno tako pa se v vladajoči stranki soočajo z vedno večjim valom nezadovoljstva glede spopadanja s pandemijo covida-19. Če so se Britanci še bili v veliki meri pripravljeni cepiti v zameno za obljube za vrnitev v normalno življenje, so te dni razjarjeni, saj je konservativna vlada izglasovala nov predlog za vzpostavo covid potrdil in omejevanjem vstopa ali udeležbo na določene dogodke po Angliji.

Upor konservativnih poslancev proti premierju

Vladi ni pomagalo niti dejstvo, da so sami s posmehom kršili lastne odloke o preprečevanju širjenja okužbe s covidom-19, medtem ko so morali preostali državljani tiho prenašati vse skupaj v imenu reševanja zdravstvenega sistema.

Po poročanju RT bi poraz v North Shropshiru bila prva lastovka na prihajajočih volitvah za konservativce. Johnson se sicer že tako sooča z uporniki v parlamentu, saj je več kot sto njegovih lastnih poslancev glasovalo proti vladnemu predlogu o vzpostavitvi covid potrdil. Poslanci se za razliko od svojega vodje očitno zavedajo, da so na kocki njihova poslanska mesta.

Ivan Šokić