fbpx

Poslanci italijanskega populista in moralista Beppeja Grilla na veliko goljufali

Beppe Grillo (foto: epa)

Tri tedne pred parlamentarnimi volitvami v Italiji odmeva afera o poneverbah v vrstah populističnega gibanja Pet zvezd. Nekateri poslanci gibanja, ki si marca obetajo ponovno izvolitev, naj bi namreč dela svojih dohodkov ne namenili v sklad za podporo malim in srednje velikim podjetjem, kot to od njih zahtevajo interna pravila.

Vodstvo gibanja z bizarnim Beppejem Grillom na čelu je zdaj obljubilo, da bo zadevo temeljito preverilo in ugotovilo, kateri poslanci niso upoštevali internih predpisov, po katerih bi morali v omenjeni sklad prispevati precejšen del svoje poslanske plače. Kršitelje naj bi čakal izbris s seznama kandidatov za prihajajoče volitve.

Domnevno naj bi v skladu umanjkalo 1,4 milijona evrov. Kot sta poročala dnevnika La Repubblica in Corriere della Sera, naj bi nekateri poslanci celo fotografirali potrdila o nakazilu denarja v sklad in fotografije kot dokaz objavili na spletni strani gibanja, a naj bi nato stornirali plačila. Doslej naj bi odkrili že najmanj tri kršitelje.

Podobnost s SMC je zgolj navidezna
Razkritje je posebej boleče, saj je Pet zvezd zgrajenih prav na populističnih obljubah o drugačni politiki, ki ni skorumpirana in dela v dobro ljudi. Pred volitvami so pogosto izpostavljali prav omenjeno pobudo za pomoč malim in srednje velikim podjetjem. Kot posamezna stranka naj bi gibanje Pet zvezd, sodeč po anketah, na volitvah 4. marca prejelo največ glasov, nekje 28 odstotkov, a prvo mesto bo po pričakovanjih pripadlo desnemu zavezništvu pod vodstvom nekdanjega premierja Silvia Berlusconija.

C. Š.