Poslanci italijanskega populista in moralista Beppeja Grilla na veliko goljufali

Beppe Grillo (foto: epa)

Tri tedne pred parlamentarnimi volitvami v Italiji odmeva afera o poneverbah v vrstah populističnega gibanja Pet zvezd. Nekateri poslanci gibanja, ki si marca obetajo ponovno izvolitev, naj bi namreč dela svojih dohodkov ne namenili v sklad za podporo malim in srednje velikim podjetjem, kot to od njih zahtevajo interna pravila.

Vodstvo gibanja z bizarnim Beppejem Grillom na čelu je zdaj obljubilo, da bo zadevo temeljito preverilo in ugotovilo, kateri poslanci niso upoštevali internih predpisov, po katerih bi morali v omenjeni sklad prispevati precejšen del svoje poslanske plače. Kršitelje naj bi čakal izbris s seznama kandidatov za prihajajoče volitve.

Domnevno naj bi v skladu umanjkalo 1,4 milijona evrov. Kot sta poročala dnevnika La Repubblica in Corriere della Sera, naj bi nekateri poslanci celo fotografirali potrdila o nakazilu denarja v sklad in fotografije kot dokaz objavili na spletni strani gibanja, a naj bi nato stornirali plačila. Doslej naj bi odkrili že najmanj tri kršitelje.

Podobnost s SMC je zgolj navidezna
Razkritje je posebej boleče, saj je Pet zvezd zgrajenih prav na populističnih obljubah o drugačni politiki, ki ni skorumpirana in dela v dobro ljudi. Pred volitvami so pogosto izpostavljali prav omenjeno pobudo za pomoč malim in srednje velikim podjetjem. Kot posamezna stranka naj bi gibanje Pet zvezd, sodeč po anketah, na volitvah 4. marca prejelo največ glasov, nekje 28 odstotkov, a prvo mesto bo po pričakovanjih pripadlo desnemu zavezništvu pod vodstvom nekdanjega premierja Silvia Berlusconija.

C. Š.

 • stajerc5

  Po volitvah bo Italija vsaj tako, ce ne se bolj desna kot je Kurzeva Avstrija, da o Madzarski ne govorim!!!
  A se nas bo kaj prijelo do junija!???

 • soc

  Goljufivi moralisti? Velja le še ugotoviti, kdo je bil prvi, ki je ugotovil, da se prodaja lažne morale danes izjemno splača, Cerar ali Grillo?

  Razlika je le v tem, da ta pristop pri poprečnem slovenskem opranoglavcu vžge ne le enkrat, temveč vsakič. Od podtaknjenih barab (od Golobiča dalje, Cerar je le ekstremni “moralist”, podobno kot Šarec) se le Janković ni hvalil z moralo. Razumljivo… Je bil pa “učinkovit”.

 • xtc

  Bebo Garilo allias italjanski Šarec,kup prevarantov kot SMC.

  • stajerc5

   Ja, in vidis, nasi beboti padajo na taksne Bebote!

 • Jure kavčičeu

  Zakaj bi vi nekoga zmerjali, da je “moralist”. Vse kar dela SDS je to da moralizira. Svojo politično nemoč kaže tako, da z domobranci in poboji napada nasprotni tabor. Dejansko to nima veze z učinkovitostjo političnega udejstvovanja danes, ampak je pa fajn močn argument za pridobivat točke in podporo ljudi. SDS konstantno, vedno in povsod moralizira. Precej spretno, glede na to, da imajo tako fanatične in zveste podpornike.

 • Caetano

  Se en “pinko commie”.

 • Anton

  Podobnost s Cmerarjem na dlani, skratka oba zrela za kazensko in materialno ovadbo.

  sarkazem press

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!