fbpx

Posmehljiv odziv Medvedjeva na obisk treh voditeljev z grozilnim sporočilom: “Ura tiktaka”

Namestnik predsednika varnostnega sveta Ruske federacije Dimitrij Medvedjev (foto: EPA)

Nekdanji ruski predsednik je na Twitterju objavil nenavadni tvit, ki se je nanašal na obisk evropskih voditeljev v Ukrajini. Medvedjev, namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta, ima že nekaj časa v svojih objavah na družbenih omrežjih vse bolj “bojevit” ton. 

Po tem, ko so Ukrajino v četrtek obiskali francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in italijanski premier Mario Draghi, je njihov obisk na Twitterju komentiral tudi nekdanji ruski predsednik Dimitrij Medvedjev, čigar zapis je bil kar malce nenavaden.

Trojica voditeljev EU je v četrtek prispela v Kijev, njihov obisk pa je bil namenjen predvsem zagotavljanju podpore Ukrajini in pošiljanje sporočila o podpiranju njene enotnosti. Pred srečanjem z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim so se odpravili v opustošeno mesto Irpin, ki je domnevno kraj vojnih zločinov ruskih čet. Macron je obsodil “barbarstvo” ruskih napadov v Ukrajini, pohvalil je pogum prebivalcev Irpina in drugih v bližini, ki so pomagali preprečiti poskuse zavzetja prestolnice.

Po njihovem prihodu, o katerem so poročali vsi mediji, se je na Twitterju oglasil tudi Dimitrij Medvedjev, ki je zapisal: “Evropski ljubitelji žab, jetrne klobase in špagetov radi obiskujejo Kijev. Z nobenim učinkom. Obljube članstva v EU in pošiljanje starih havbic v Ukrajino, vse poplaknjeno z gorilko in nato odhod domov z vlakom, kot pred 100 leti. Vse je v redu. Vendar to Ukrajine ne bo približalo miru. Ura tiktaka.”

Posmehljiv twit na račun evropskih voditeljev in zbadljivo sporočilo je le eno od mnogih, ki jih zadnje čase Medvedjev javno izpostavlja na družbenih omrežjih. V enem od njih je v sredo v Telegramu zapisal tudi, da Ukrajine v dveh letih zaradi ruske vojaške ofenzive v državi morda ne bo več. Analitik ruske politike na Univerzi v Londonu je za tuje medije njegovo vedenje pojasnil, kot da se zdi, da “skuša pokazati svojo pomembnost – in lojalnost – v sistemu, ki je postal opazno bolj jastreb in manj toleranten do odtenkov sive”.

Tanja Brkić