fbpx

Putin svojega najglasnejšega kritika Navalnega premestil na novo lokacijo

Aleksej Navalni med sojenjem. Foto: (EPA)

Ruske sodne oblasti so Putinovega največjega kritika Navalnega premestile iz kazenske kolonije IK-2 na novo, strožje zastraženo lokacijo. O premestitvi niso predtem obvestili njegove družine niti njegovega odvetnika, ki je za premestitev izvedel šele, ko ga je nameraval obiskati v zaporu. Na premestitev se je odzval ameriški zunanji minister Blinken in ruske oblasti pozval k razkritju politikove nove lokacije ter takojšnjemu prenehanju nadlegovanja njegovih podpornikov. 

Tukaj ni takega obsojenca,” so odvetniku dejali pazniki, ko je svojo stranko hotel obiskati v zaporu. Po informacijah “Public monitoring commission”, organizacije, ki se ukvarja z varovanjem pravic oseb, ki prestajajo zaporne kazni v Rusiji, naj bi Navalnega odpeljali v novo kazensko kolonijo IK-6 kakšnih 250 kilometrov vzhodno od Moskve, poroča Reuters. Informacija sicer zaenkrat še ni potrjena, saj se v upravi zapora še niso odzvali na novinarska vprašanja.

Navalni se je letos v začetku leta prostovoljno vrnil v Rusijo iz Nemčije, kjer se je zdravil zaradi zastrupitve z živčnim strupom novičok. Za poskus umora je obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina osebno. Kmalu po zastrupitvi ga je doletela zaporna kazen. Obsojen je bil na devet let zaporne kazni zaradi domnevne goljufije, nato pa še na dve leti zaradi razžalitve sodišča. V mednarodni javnosti prevladuje enotno mnenje, da so sodni postopki in kazenske sankcije zoper njega politično motivirani s strani političnega vrha.

Protestniki v Ženevi zahtevajo izpustitev Navalnega. Foto: (EPA)

Navalni je namreč Putinov oster kritik. Obtožuje ga, da je Rusijo spremenil v distopično državo pod vodstvom tatov in kriminalcev, v kateri so sodniki predstavniki skorumpirane elite, poroča Reuters.

Andrej Žitnik